”Det kan vara kognitivt utmattande att inte ha tillgång till avskildhet”, säger Nanna Gillberg. Foto: TT

Det här stör sig folk mest på i kontorslandskap

Uppdaterad
Publicerad

Pratar du högt på redaktionen eller går runt och minglar med många? Då är du nog kanske en person som stör dina kollegor – i alla fall om de försöker koncentrera sig. Det berättar arbetsmiljöforskaren Nanna Gillberg.

Framför allt stör allt ljud på kontoret förmågan att koncentrera sig och prestationen och effektiviteten går då ner. Många tycker också det är utmattande att hela tiden känna att man måste vara tillgänglig för alla i sin omgivning i kontorslandskap.

– Det kan vara kognitivt utmattande att inte ha tillgång till avskildhet. Man känner att man är som på en scen hela tiden, säger Nanna Gillberg, forskare inom arbetsmiljö på Gothenburg Research Institute (GRI) på Handelshögskolan i Göteborg.

”Vi är ett vanedjur”

Vissa stör sig också på att inte ha en egen arbetsplats – att inte ha en trygg punkt på kontoret.

– Människan vill överlag ha rutiner, att man kan göra sig hemmastadd och sätta upp ett foto på familjen. Vi är ett vanedjur som sätter oss på samma platser och kring samma människor, säger Gillberg.

– Personer kan därför bli stressade av att inte veta var man ska sitta, med vem och om man ens får en plats.

Genom åren har så kallade aktivitetsbaserade kontor blivit allt mer populärt, som innebär att du inte har en fast plats utan väljer stol utifrån arbetet du ska göra den dagen. Men det passar inte alla, enligt Gillberg.

– Man är fel ute om man tror att det passar för alla. Man måste se till verksamheten och hur väl det passar där. Annars tror jag inte det blir så lyckat, säger hon.

Social stämning stör

Något annat som kan upplevas som stressigt är att det finns en känsla av att man måste vara social på kontoret.

Det anses vara bra för utvecklingen, tillväxten och för kreativiteten på arbetsplatsen – men det är inte heller något för alla.

– Jag tror det är bra att ha en insikt och förståelse för att människor är olika, och att sådana här kontorsmiljöer passar vissa, men inte andra. Flera studier visar att sociala möten också tar otroligt mycket energi, säger Nanna Gillberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.