Johan Perssons pappa Kjell och Martin Schibbyes mamma Karin. Foto: SVT

”Det har varit ett spel in i det sista”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 14 månader i etiopiskt fängelse är Martin Schibbye och Johan Persson fria. Johans pappa Kjell Persson och Martins mamma Karin Schibbye säger att det var osäkert in i det sista.

De anhöriga har sedan i maj känt till benådningen men fick inte berätta vad de visste.

Om de yppade något kritiskt om den etiopiska regeringen kunde det försvåra för Johan Perssons och Martin Schibbyes situation i fängelset.

Kjell Persson berättar att samma dag som svenskarna släpptes fria var Johan nära att ge upp hoppet.

-Han berättade hur de plötsligt blev tillbakakallade till zonen. Johan hann lägga sig ner, dra filten över huvudet och känna ”fan, vi blev inte fria”.

Då kom fängelsepersonalen in och ville att de skulle ställa upp på den intervju som senare sändes i statlig tv, där de ber om ursäkt och tackar den etiopiska regeringen.

-Johan och Martin ville inte ställa upp och då sa de ”nej, vad tråkigt för inget är påskrivet ännu”. Då spelade de med för de ville därifrån,  säger Kjell Persson.

Vilar ut på hemlig plats

I dag befinner de sig på hemlig ort men ska inom kort få förenas med sina familjer.

–Vi har sagt att vi ska ses om ett par dagar. Det beror på Martin och Johan och hur snabbt de är beredda att komma hem och ställa upp inför det pressuppbåd som kommer, säger Karin Schibbye.

Trots att familjen har försökt förklara vilken uppmärksamhet deras fall fått i Sverige så har de svårt att ta in det.

-När Martins syster Greta berättade att de firat med tårta på hennes jobb sade han: ”Men vet de om det?” Det ger en bild av att de ännu inte fattat, berättar Karin Schibbye.

Nu tar de lugnt i ett par dagar och försöker återgå till en normal dag.

-Det handlar om att sätta sig offentligt och äta på restaurang eller att gå ut på balkongen och titta på utsikten, säger Kjell Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet