Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur lyckas man med pizzan – hör pizzaexpertens bästa tips! Foto: SVT

Det här vill partiledarna ha på sin nyårspizza

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsdagen är den internationella pizzadagen och svenskarna äter mångdubbelt fler pizzor än vanligt. Helst ska det vara en kebabpizza. Men vilken pizza blir det om partiledaren själv får välja?

Nyårsdagen är känd för att vara den dag då svenskarna äter mest pizza på hela året. Förra årets nyårsdag slogs dessutom ett rekord: försäljningen av pizza tripplades jämfört med en vanlig söndag i december, visar statistik från kassasystemföretaget Yabie.

2022 beställdes det fyra pizzor i sekunden på Foodora. I år räknar med att det blir sex stycken pizzor i sekunden som beställs genom plattformen den 1 januari.

Partiledarnas val

Populärast bland svenskarna är kebabpizza följt av Vesuvio och Hawaii, enligt Foodora. Även hos Wolt toppar kebabpizzan listan. Men vad väljer partiledarna? Så här svarar de.

Nooshi Dadgostar (V) svarar via mejl att hennes favoritpizza är Mexicana. Daniel Helldén (Mp) hälsar att det får bli en Vegetariana.

Om statsminister Ulf Kristersson (M) får välja blir det en Hawaii.

– Gärna med banan och curry. Det är en favorit sedan länge, skriver han till SVT.

”Massor av pizzasallad”

På nyårsdagen blir det en capricciosa för Magdalena Andersson (S).

– Med massor av pizzasallad, säger hon till SVT.

Jimmie Åkesson (SD) avböjer kommentar men svarade i en intervju förra året så här på frågan om favorit:

”Min absoluta favorit är en variant på gyrospizza. Förutom de rimliga ingredienserna på en sådan så behövs färsk vitlök, jalapeño, champinjoner, stark sås och pommes frites.”

Johan Pehrson (L) gav Annie Lööf bland annat en pizzamiddag på valfritt ställe i Stockholm i avgångspresent. I fjol bakade han en capricciosa när han besökte en pizzeria i Västerås. ”Kunden var iallafall nöjd”, sade han då.

C-ledaren Muharrem Demiroks favorit är kebabpizza med extra mycket feferoni – och han går i opposition mot Ulf Kristerssons fruktpreferenser.

”Skulle aldrig få för mig att ha banan på pizzan! Ananas kan funka, men aldrig banan”, skriver han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.