Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Det kan sluta med att han spränger sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde flera timmar innan polisen fick kontakt med den misstänkte bombman som tagit sig i en lokal på Stora Nygatan i Stockholm. Paul Hansson, chef för förhandlingsgruppen, var tidigare kritisk mot att det tog sådan tid att etablera kontakt. – Det är farligt eftersom vi då inte har någon kontroll, sade han.

Vid 18-tiden lyckades polisen etablera kontakt med den man som riktat hot mot Socialdemokraterna och Moderaterna och fått polisen att spärra av flera adresser i centrala Stockholm.

Enligt Paul Hansson, chef för förhandlingsgruppen, hade förhandlarna på plats inte fått klartecken att ringa mannen vid klockan 16 på torsdagen – trots att de varit på plats länge och hade den misstänkte bombmannens telefonnummer.

Paul Hansson var själv inte på plats men han hade pratat med de förhandlare som är på plats.

– De hade då suttit redo i 50 minuter utan att få klartecken att ta kontakt trots att de har telefonnumret. Och det är farligt eftersom vi då inte har någon kontroll. Det kan sluta med att han spränger sig själv, eller – ännu värre – springer ut därifrån, sade Paul Hansson till SVT Nyheter.

Kan bära bombväst

Enligt uppgifter från vittnen kunde mannen vara beväpnad med någon form av bombbälte eller bombväst. Situationen riskerar att bli farligare ju längre tiden går, menade Paul Hansson.

– Nu är jag ju inte på plats och det här kanske är en situation där insatsledningen vill ha hängslen och livrem, men det finns inget att förlora på att ta kontakt, sade Paul Hansson på torsdagen till SVT Nyheter.

”Vänta inte med att ta kontakt”

Vid 18-tiden uppgav polisens presstalesman Kjell Lindgren att man etablerat kontakt med mannen.

– Generellt i en sån här situation så försöker vi ta kontroll för att få honom dit vi vill. Sitter han där inne och får ett stort stresspåslag och dessutom är frustrerad över att inget händer så ökar det risken för att han gör något han inte ska. Han har något att berätta och jag kan inte se att det finns något skäl till att vänta med att ta kontakt, säger Paul Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bombhot i Gamla Stan

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter
Foto: TT
Foto: SVT