Skådespelaren Claes Malmberg delar med sig av smärtan över hans fars bortgång i förtid. Foto: SVT

”Det är som om pappa offrade sig för min skull”

Publicerad

Generöst och kärleksvisst delar skådespelaren Claes Malmberg med sig av sorgen över hans far, som försvann och dog i det tysta.

Nya säsongen av SVT:s serie ”Stjärnorna på slottet” inleds på lördagskvällen med skådepelaren Claes Malmberg som berättar om delar av sitt förflutna. Inte minst om sorgen över hans fars bortgång.

Fadern var operasångare, men blev med tiden allt mer alkoholiserad, och var borta från familjen i långa perioder.

– Jag minns det till sist som att han bara försvann en dag, säger Claes Malmberg i det första avsnittet av nya ”Stjärnorna på slottet”. 

Dog i tysthet

När fadern dog några år senare fick den då 11-årige Claes Malmberg varken veta något eller delta i begravningen. Inte förrän efter flera år berättade Claes Malmbergs mamma att pappan hade avlidit.

– Jag ser det som ett missriktat försök av henne att skona mig från den jobbiga upplevelsen, att det var av ren omtanke. Vi är nog tyvärr alldeles för rädda för döden, säger Claes Malmberg till SVT Nyheter.

Det han hade kvar efter sin far var ett kassettband där pappan sjöng sånger ur operettkomedin Vita hästen.

Tusentals genomlyssningar

– Det var mitt enda minne. Så det satt jag och lyssnade på. Och grät och så. De där sångerna och just Vita hästen är min allra viktigaste kulturupplevelse än i dag, säger Claes Malmberg.

I efterhand har Claes Malmberg funnit någon slags mening i erfarenheterna, genom att se dem lite som ett budskap från hans far, om hur han själv inte ska leva.

– På något sätt känns det lite som om han faktiskt offrade sig för mig. Som att han varnade mig, säger Claes Malmberg.

Stjärnorna på slottet sänds lördag kl 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer