Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) debatterade Malmös problem i Agenda. Foto: SVT

”Det knöt sig i magen när jag såg rapporten”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har anat bilden men inte helheten. När jag såg såg den här rapporten knöt det sig i magen, den gav känslan av att det är riktigt illa.

Malmös kommunalråd med ansvar förarbetsmarknad, Andreas Schönström (S), sade i kvällens Agenda att den rapportsom nu snart publiceras om Malmö visar en ytterlighet av det svenskaklassamhället.

– Nu ser vi det svart på vitt i siffror. Detär ett enormt slöseri med människor och resurser.

Schönström och integrationsminister ErikUllenhag (FP) var dock inte överens om vad som behöver göras åt problemet.Regeringen måste göra mer, menade Schönström, medan Ullenhag kontrade med enrad åtgärder som regeringen vidtagit och menade att Malmö skyller ifrån sig.

– Vi har förändrat integrationspolitiken ochlagt fokus på jobben och att lära det svenska språket. Vi öppnar upp ochförsöker sänka trösklarna för unga som står utanför arbetsmarknaden. Vi tittaröver skolan, vi försöker fokusera på ordning, få arbetsro, fler poliser, satsningenpå rättssamhället... Det som bekymrar mig är att politikerna i Malmö alltidpekar på någon annan. Det är också Malmös politikers egna ansvar att det ärsvårare för en utrikesfödd att få jobb i Malmö, sämre skolresultat, det kaninte alltid bara vara regeringens fel.

”Nidrar isär samhället”

Schönström sade att klassamhället kan man intebeskylla regeringen för, men att klyftorna ökat sedan 2005 enligt rapporten ochnu nästan exploderat.

– Ni drar isär samhället. Vi i den rödgrönamajoriteten har lagt nästan två miljarder på arbetsmarknad och vuxenutbildning.Vi lägger i år nästan 100 miljoner i sociala investerinsfonder och vi har sagttill vårt kommunala bostadsbolag att bygga så mycket hyresrätter som möjligt.Vad är då regeringens besked? Borg samlar i ladorna och högavlönade som du ochjag har fått rejäla skattesänkningar.

Även Ullenhag medgav att det finns mycketför regeringen kvar att göra när det gäller att få utrikes födda i arbete ochutbildning.

– Det är är en riktig social utmaning, sadehan och nämnde några exempel på vilka problem regeringen tittar på.

”Måstevässa politiken”

– Vi måste vässa integrationspolitiken ännumer, vi måste titta på hur vi möter unga invandrare i skolan, sätta in merinsatser mot ungdomsarbetslösheten.

Andreas Schönström efterlyste en mer offensivarbetsmarknads- och bostadspolitik och sade också att Arbetsförmedlingen iMalmö måste få större frihet att agera.

– Ge den ett öppet mandat att strunta i allareglementen, bryta arbetssätten och jobba mot ett gemensamt mål att söka upp de12.000 människor som står helt utanför systemen. Jag är väldigt frustrerad överatt regeringen fortsätter fundera.

Han påpekade också att Ullenhags förslagnyligen att nyanlända måste tacka ja till jobb på andra orter, alltså varaberedda att flytta, liknade ett som Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu lagt förflera år sedan.

– Så Ilmar Reepalu har gjort allting rätt i 20år? genmälde Ullehag.

Enligt Schönström är Malmös problem inte baraMalmös.

– Botkyrka, Södertälje, Landskrona, flerakommuner är på väg mot samma situation som Malmö. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.