Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) debatterade Malmös problem i Agenda. Foto: SVT

”Det knöt sig i magen när jag såg rapporten”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har anat bilden men inte helheten. När jag såg såg den här rapporten knöt det sig i magen, den gav känslan av att det är riktigt illa.

Malmös kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad, Andreas Schönström (S), sade i kvällens Agenda att den rapport som nu snart publiceras om Malmö visar en ytterlighet av det svenska klassamhället.

– Nu ser vi det svart på vitt i siffror. Det är ett enormt slöseri med människor och resurser.

Schönström och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) var dock inte överens om vad som behöver göras åt problemet. Regeringen måste göra mer, menade Schönström, medan Ullenhag kontrade med en rad åtgärder som regeringen vidtagit och menade att Malmö skyller ifrån sig.

– Vi har förändrat integrationspolitiken och lagt fokus på jobben och att lära det svenska språket. Vi öppnar upp och försöker sänka trösklarna för unga som står utanför arbetsmarknaden. Vi tittar över skolan, vi försöker fokusera på ordning, få arbetsro, fler poliser, satsningen på rättssamhället... Det som bekymrar mig är att politikerna i Malmö alltid pekar på någon annan. Det är också Malmös politikers egna ansvar att det är svårare för en utrikesfödd att få jobb i Malmö, sämre skolresultat, det kan inte alltid bara vara regeringens fel.

”Ni drar isär samhället”
Schönström sade att klassamhället kan man inte beskylla regeringen för, men att klyftorna ökat sedan 2005 enligt rapporten och nu nästan exploderat.

– Ni drar isär samhället. Vi i den rödgröna majoriteten har lagt nästan två miljarder på arbetsmarknad och vuxenutbildning. Vi lägger i år nästan 100 miljoner i sociala investerinsfonder och vi har sagt till vårt kommunala bostadsbolag att bygga så mycket hyresrätter som möjligt. Vad är då regeringens besked? Borg samlar i ladorna och högavlönade som du och jag har fått rejäla skattesänkningar.

Även Ullenhag medgav att det finns mycket för regeringen kvar att göra när det gäller att få utrikes födda i arbete och utbildning.

– Det är är en riktig social utmaning, sade han och nämnde några exempel på vilka problem regeringen tittar på.

”Måste vässa politiken”
– Vi måste vässa integrationspolitiken ännu mer, vi måste titta på hur vi möter unga invandrare i skolan, sätta in mer insatser mot ungdomsarbetslösheten.

Andreas Schönström efterlyste en mer offensiv arbetsmarknads- och bostadspolitik och sade också att Arbetsförmedlingen i Malmö måste få större frihet att agera.

– Ge den ett öppet mandat att strunta i alla reglementen, bryta arbetssätten och jobba mot ett gemensamt mål att söka upp de 12.000 människor som står helt utanför systemen. Jag är väldigt frustrerad över att regeringen fortsätter fundera.

Han påpekade också att Ullenhags förslag nyligen att nyanlända måste tacka ja till jobb på andra orter, alltså vara beredda att flytta, liknade ett som Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu lagt för flera år sedan.

– Så Ilmar Reepalu har gjort allting rätt i 20 år? genmälde Ullehag.

Enligt Schönström är Malmös problem inte bara Malmös.

– Botkyrka, Södertälje, Landskrona, flera kommuner är på väg mot samma situation som Malmö. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer