Mikael Oscarsson (KD), Hans Wallmark (M) och Daniel Bäckström (C) reagerar på försvarsberedningens slutrapport. Foto: SVT

”Det rapporten föreslår kan inte genomföras utan pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Centern och Moderaterna är i grunden nöjda med innehållet i Försvarsberedningens rapport, men inte vad gäller frågan om finansieringen.

– Allt bygger på en helhet och ekonomin finns inte med. Socialdemokraterna är inte beredda att betala, säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson (C) till SVT.

I morse kom Försvarsberedningen ut med sin slutrapport för att stärka svensk försvarsmakt. Men rapporten är bara undertecknad av fyra partier. De borgerliga partierna M, KD, L och C lämnade i fredags uppgörelsen, och det är ekonomin som gjorde att det sprack.  

– Jag tycker rapporten är bra. Jag vill att den ska genomföras, men för det måste man ha pengarna. Som det är nu kan det som rapporten föreslår inte genomföras, säger Hans Wallmark, utrikes- och säkerhetspolitisk talesperson (M).

Vilket flygplan ska bort

Enligt honom pratar Socialdemokraterna om huvudprioriteringar och att myndigheter som Försvarsmakten ska räkna ut vad de kan genomföra med väsentligt mindre pengar.

– Då måste man bestämma vilket flygplan som måste bort, vilken ubåt som inte ska beställas och vilken övning som inte ska genomföras.

Svenskt Natomedlemskap

Både Centern och Moderaterna menar att det är viktigt att frågan om finansieringen är klar redan nu och att det är minst 1,5 procent av BNP som behövs. De är nu villiga att lägga fram en gemensam motion ihop med KD och L för att få igenom det.

Något annat de fyra partierian är överens om är att de eftersträvar ett svenskt Natomedlemskap.

– Det är en stor och viktig fråga för ytterligare säkerhet i Östersjöområdet. Vi måste bygga egen försvarförmåga och samarbeta med andra länder, säger Hans Wallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.