Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att förslaget om att kriminalisera förnekande av Förintelsen inte innebär någon inskränkning av yttrandefriheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det ska bli straffbart att förneka Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går vidare med förslaget om att kriminalisera förnekande eller förringande av Förintelsen.

Straffskala ska vara densamma som vid hets mot folkgrupp, böter eller upp till högst två års fängelse.

– Det är inte så att fler handlingar blir olagliga i framtiden, utan det är ett förtydligande av att exempelvis förnekelse av Förintelsen är olagligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Expressen.

Även andra folkmord kan omfattas. Förslaget innebär inte någon inskränkning av yttrandefriheten jämfört med i dag, enligt kulturminister Parisa Liljestrand (M). Journalistförbundet håller dock inte med.

– Vi tycker att i en demokrati så är det bättre att arbeta mot fördomar och avskyvärda värderingar på andra sätt än förbud, säger ordföranden Ulrika Hyllert till Sveriges Radio.

Riskerar EU-domstol

Sverige riskerar att dras inför EU-domstolen om man inte kriminaliserar förnekandet av Förintelsen, enligt radion.

Lagförslaget bygger på arbetet i en parlamentarisk kommitté där alla åtta riksdagspartier har medverkat.

Förändringen i brottsbalken föreslås träda i kraft den 1 juli i år. Men även tryckfrihetsförordningen ska regleras, vilket blir klart först i januari 2027 eftersom det kräver en ändring i grundlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.