27 maj 2008
Den gravida kvinnan vänder sig till Karolinska sjukhuset eftersom hon fått ont i magen. Hon skickas hem efter undersökning.
1 juni 2008
Kvinnan söker på nytt vård. Värkarbetet har startat alldeles för tidigt och läkarna försöker stoppa förlossningen från att komma igång.
3 juni 2008
En flickan föds, mer än tre månader för tidigt. Hon är kraftigt påverkad av syrebrist. En undersökning av hjärnan kan dock inte påvisa några hjärnskador.
5 juni 2008
Under natten får flickan av misstag en felaktig tillsats av natrium i sitt dropp. En sjuksköterska har förväxlat två ampuller. En ny undersökning av hjärnan konstaterar att flickan drabbats av en stor hjärnblödning.
17 juni 2008
Sjukhuset anmäler händelsen med felmedicinering till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
10 juli 2008
Föräldrarna gör två anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Den ena anmälan är mot den läkare som skickade hem mamman den 27 maj. Föräldrarna menar att läkaren inte gjorde någon riktig undersökning som hade kunnat visa om förlossningen var på väg att sätta igång. Den andra anmälan är mot den sjuksköterska som förväxlade medicinampullerna.
9 september 2008
Efter att i några dagar ha varit hemma hos föräldrarna tas flickan in akut på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon har fått problem med cirkulationen, epileptiska kramper och symtom på en allvarlig infektion. Flickan opereras på nytt.
19 september 2008
En magnetröntgen av hjärnan görs och det konstateras att skadorna är mycket allvarliga.
20 september 2008
Flickan avlider.
7 oktober 2008
Föräldrarna polisanmäler sjukhuset för vållande till annans död. De kräver att en ”objektiv obduktion” genomförs. Anmälan rubriceras som ”vållande till annans död” och riktas inte mot någon speciell person.
14 oktober 2008
Flickan obduceras på rättsläkarstationen i Solna. Det preliminära beskedet är att flickan sannolikt avlidit till följd av sviterna efter hjärnblödningen. Man inväntar dock kompletterande kemiska analyser och analyser av vävnadsprov.
21 oktober 2008
Socialstyrelsen fattar beslut i Lex Maria-ärendet. Sjukhuset uppmanas se över rutinerna kring medicinhantering. När det gäller den inblandade personalen hänvisar Socialstyrelsen till den pågående utredningen i HSAN.
2 mars 2009
En överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus grips på sin arbetsplats och anhålls misstänkt för mord på flickan.
5 mars 2009
Åklagaren begär läkaren häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp.
9 mars 2009
Efter förhör med en undersköterska som var med vid händelsen släpps barnläkaren ur häktet. Ett av häktningsskälen var att barnläkaren och undersköterskan inte skulle kunna diskutera fallet. Misstanken mot läkaren kvarstår dock.
11 mars 2009
Obduktionsrapporten offentliggörs. Den visar att spädbarnet fick en dos av narkosmedlet tiopenal som motsvarar 1.000 gånger den normala.
2 april 2009
Den dråpmisstänkta läkaren kräver att förundersökningen mot henne läggs ned.
20 april 2009
Åklagare Elisabeth Brandt byts ut på egen begäran och chefsåklagare Peter Claesson tar över.
12 augusti 2009
Barnläkarens advokat Björn Hurtig riktar skarp kritik mot åklagare Peter Claesson. Hurtig anser att utredningen dragit ut för länge på tiden. Claesson svarar att det beror på att medicinska undersökningar dragit ut på tiden.
6 oktober 2009
Socialstyrelsen ger besked att vården inte begick några fel i fallet.
20 oktober 2009
Det framkommer att den misstänkta läkaren delgivits misstanke om dråp och att ett åtal med största sannolikhet är nära förestående.
Källa: TT samt föräldrarnas anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd