Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när poliserna bär ut automatvapnen under insatsen i Tyresö. Foto: Swepix

Detta vet vi: Två bröder misstänkta för terrorförberedelse

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder i 20-årsåldern greps efter Säpos terrortillslag i veckan. Nu har de begärts häktade – misstänkta för förberedelse till terroristbrott alternativt för deltagande i terroristorganisation.

Personer runt bröderna har beskrivit för SVT Nyheter hur de tycks ha blivit allt mer religiöst aktiva den senaste tiden.

På söndagen begärde åklagaren att de fyra som greps i Säkerhetspolisens insats på torsdagen i Tyresö utanför Stockholm ska häktas. Två av dem är bröder och begärs häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för förberedelse till terroristbrott, alternativt för deltagande i terroristorganisation, grovt brott, samt för grovt vapenbrott.

Tycks ha blivit allt mer religiöst aktiva

Personer runt bröderna har beskrivit för SVT Nyheter hur de tycks ha blivit allt mer religiöst aktiva den senaste tiden. De syftar på hur männen har klätt sig och att de mer aktivt har börjat delta i religiösa aktiviteter.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Enligt uppgifter ska civilklädda poliser tidigare ha besökt brödernas boende och även frågat grannar om de känt konstiga lukter eller hört några ljud från brödernas lägenhet.

Dömda för brott sedan tidigare

Den äldre brodern har tidigare dömts för flera fall av narkotikabrott, både ringa och av normalgrad samt brott mot knivlagen vid ett tillfälle.

I en personutredning från Kriminalvården står att han lagfördes första gången vid 18 års ålder.

Det står även att han förekommit i en utredning på barn- och ungdomsenheten med anledning av ”misstanke om misshandel mot en lärare”.

Den yngre brodern har dömts för ringa narkotikabrott vid ett tillfälle.

Ska ha besökt föreningslokalen regelbundet

I samband med tillslaget i Tyresö gjordes omfattande beslag på flera adresser. Polisen hittade då bland annat vapen.

De två andra som greps vid insatsen begärs häktade på sannolika skäl misstänkta enbart för grovt vapenbrott. De personerna har SVT Nyheter tidigare berättat om här. Säpo har tidigare sagt att det finns kopplingar till IS Somalia.

De fyra misstänkta har enligt uppgifter till SVT Nyheter umgåtts i samma kretsar och regelbundet besökt den islamiska föreningslokalen som polisen gjorde tillslag mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet