Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när poliserna bär ut automatvapnen under insatsen i Tyresö. Foto: Swepix

Fyra gripna misstänkta för terrorbrott – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern, som sedan unga år funnits på polisens radar, greps i Säkerhetspolisens insats på torsdagen. Totalt fyra personer misstänks för förberedelse till terroristbrott – och enligt Säpo finns det kopplingar till Islamiska staten, IS.

– Jag förstår inte vad som har hänt, säger en närstående till en av männen.

Under torsdagen slog Säkerhetspolisen och polisen till mot flera adresser i Tyresö söder om Stockholm. Fyra personer greps och anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Enligt Säpo tillhör de anhållna en gruppering inom den våldsbejakande islamistiska och extremistiska miljön med internationell koppling till IS.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

En man i 20-årsåldern med koppling till en av adresserna är en av de gripna, enligt SVT:s uppgifter. Han ska dock inte ha gripits i lägenheten.

– Jag förstår inte vad som har hänt. Det är komplicerat. Vi får ingen information från polisen, säger en närstående till mannen.

Brottsdebut som elvaåring

I samband med tillslaget gjordes omfattande beslag i ett förråd, bland annat ska vapen ha burits ut.

Mannen är tidigare dömd för flera fall av narkotikabrott. Han blev i ung ålder omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU.

I socialtjänstens utredning framkommer det att han redan som elvaåring “började syssla med kriminella handlingar” och åren efter misstänktes för en rad brott.

Han har avvikit från både HVB- och Sis-hem, bland annat reste han utomlands under tiden han var på rymmen.

I en personutredning från Kriminalvården från 2022 framgår det att han “framförallt uppehåller sig i Marocko”.

”Stormade in sex poliser”

Enligt SVT:s uppgifter gjordes tillslag mot ytterligare minst tre adresser i Tyresö. Bland annat mot en lägenhet ett par kilometer bort.

Enligt uppgift sökte polisen en man i 20-årsåldern som tidigare är dömd för en rad brott. Han befann sig inte i lägenheten.

– De stormade in sex poliser med dragna vapen och hund. De slog sönder dörren fullständigt. Det är en chock, säger en närstående.

Polisen slog även till mot en lokal som tillhör en islamisk förening under torsdagen. Enligt SVT:s uppgifter ska båda männen regelbundet ha besökt föreningslokalen.

SVT Nyheter har sökt Tyresö islamiska kulturförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet