Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när poliserna bär ut automatvapnen under insatsen i Tyresö. Foto: Swepix

Fyra personer begärs häktade efter Säpos terrortillslag i Tyresö

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män har begärts häktade efter Säpos tillslag i Tyresö under torsdagen, två av dem för förberedelse till terroristbrott.

Männen, som misstänks ha IS-koppling, greps på olika adresser under en stor polisinsats i Tyresö utanför Stockholm under torsdagen.

Av de fyra personer som greps är två personer nu begärda häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott, alternativt för deltagande i terroristorganisation, grovt brott, samt för grovt vapenbrott.

De två andra personerna har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta enbart för grovt vapenbrott.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Männen som är begärda häktade misstänkts ha kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism, Islamiska staten, IS i Somalia. Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, finns även kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Insatser i Tyresö

Det var i torsdags som de fyra männen greps i Tyresö söder om Stockholm under en insats av Säkerhetspolisen och polisen. Ett dygn senare gjordes ytterligare tillslag, nära de tidigare adresserna. Det har även genomförts en rad husrannsakningar, enligt Säpo. Polismyndigheten ska ha arbetat med ärendet under en längre tid.

När och var häktningsförhandlingarna kommer att hållas är ännu inte bestämt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, om insatsen i Tyresö Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet