Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dialogpolisen Fredrik Jonsson berätta i klippet varför han är kritisk till att polisen nekar Rasmus Paludan demonstrationstillstånd. Foto: Pavel Koubek/TT/SVT

Dialogpolisen kritisk till polisens beslut kring Rasmus Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Dialogpolisen Fredrik Jonsson riktar kritik mot polisens beslut att neka högerextrema politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd. Enligt honom visar det att hot och våld som metod fungerar.

– När vi tagit steget bakåt en gång kommer de här krafterna se det som en sanning. Det är förlorad mark, vi kommer inte kunna gå framåt, säger han. 

Efter påskens upplopp har Rasmus Paludan nekats demonstrationstillstånd i Borås, Örebro, Trollhättan, Uppsala och Stockholm under valborgshelgen.

Fredrik Jonsson, dialogpolis i Stockholm, tycker det är en olycklig utveckling. I arbetet som dialogpolis är han van att vara länken mellan polisledningen och de som arrangerar demonstrationer.

– Det är ett verkligt hot mot yttrandefriheten där den starke vinner över den svage. Det gör att antidemokratiska krafter ser sin chans att spela ut demokratin i samhället, säger han.

I en debattartikel, som publicerades i Svenska Dagbladet, tidigare i veckan skriver Fredrik Jonsson och dialogpolisen Carl-Johan Ahlström också att antidemokratisk krafter riskerar att se polisens avslag som ett kvitto på att hot och våld fungerar.

Öppningar i ordningslagen

Han anser att öppningarna som finns i ordningslagen används på fel sätt och inte följer praxis.

– Jag tycker det är olyckligt att den fått sådan tyngd jämfört med grundläggande fri- och rättigheter och exempelvis yttrandefrihetsgrundlagen.

Den som opinionsyttrar ska kunna räkna med att skyddas. Kommer det andra till platsen och sätter demokratin ur spel måste polismyndigheten agera, menar Fredrik Jonsson.

– Man ska vara skyddad enligt grundlagen att driva opinion oaktad åsikt.

Fråga om resurser

Om det handlar om en resursfråga tycker Fredrik Jonsson att polisen bör vara transparenta med det.

– Jag kan ha respekt för att resurserna inte räcker till. Men då måste man vara tydlig med det, återkomma och tillåta att en demonstration genomförs igen om man inte klarar av det just nu.

SVT Nyheter har sökt Peter Ågren, kommenderingschef i region Stockholm för den särskilda händelsen Val 2022, men han har avböjt att ställa upp på intervju. Han hänvisar istället till den kommentar som lämnades i samband med att avslaget gällande demonstrationen i Stockholm meddelades under torsdagen.

– Det är polisens uppdrag att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd. Det är också polisens uppdrag att säkerställa grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Frågan om Rasmus Paludans demonstrationstillstånd är komplex eftersom man behöver göra avvägningar mellan människors säkerhet och den grundlagsskyddade rätten att uttrycka sin åsikt. Vi inväntar även Förvaltningsrättens beslut för vägledning inför kommande bedömningar, sa Peter Ågren då.

Dialogpolis

Dialogpolisen är en länk mellan polisledningen och de som arrangerar opinionsyttringar – oftast demonstrationer. Grunden är att skydda den lagstadgade demonstrationsfriheten.

Dialogpolisen arbetar för att bibehålla ordningen och tryggheten för alla som deltar i demonstrationer. Syftet är att undvika missförstånd så att sammankomsten kan genomföras utan att det sker några brott eller ordningsstörningar.

Totalt arbetar cirka 40 personer som dialogpoliser.

Beslutet att använda dialog som metod kommer från polisens erfarenheter från upploppen under toppmötet i Göteborg 2001.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.