Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste ju svara på de angrepp som kommer” – Hör Dick Erixon, ansvarig utgivare för Riks, om tonen mot Annie Lööf (C). Foto: SVT

Dick Erixon om hatanklagelserna: ”Svarar med samma mynt”

Publicerad

Sverigedemokraternas webbkanal ”Riks” har anklagats för att piska upp hat mot andra partiers politiker. Dick Erixon, ansvarig utgivare, menar att kanalen bara slår tillbaka mot sina politiska motståndare i rapporteringen.

– Den är naturligtvis tuff och hård men så är det svenska samhällsklimatet just nu, jag beklagar det, säger han i SVT:s 30 minuter.

En av de som kritiserat ”Riks” är statsminister Magdalena Andersson (S). Hon menar att kanalen bedrivit en hatkampanj mot C-ledaren Annie Lööf, något hon kopplar ihop med att Lööf var en av måltavlorna vid det misstänka terrordådet i Visby i somras.

Det köper Dick Erixon, som också är ansvarig utgivare för SD:s tidning Samtiden, inte alls.

– Man kan inte lägga upp en journalistisk verksamhet på hur en psykiskt sjuk människa ska agera. Då får man lägga ner allting, säger han.

Enligt Dick Erixon har Annie Lööf själv bidragit till det hårda debattklimatet genom att kalla Sverigedemokraterna för bland annat ett rasistiskt och främlingsfientligt parti.

Han menar att kanalen endast svarat med samma mynt.

– Man måste göra det, debattnivån ligger på det planet. Då måste man svara. Det visar utvärderingar från amerikansk politik, att om man inte svarar då blir man överkörd och försvinner, säger Dick Erixon.

Se hela avsnittet av ”30 minuter” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer