Kött är okej men fisk och grönsaker är ännu bättre, enligt dietist. Arkivbild. Foto: TT

Dietisten: ”Undvik kött så ofta du kan”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarens ledighetslunk kan även matintaget bli överdrivet ohälsosamt. Dietist Sanna Nybacka ger sina tips och råd för den som vill hålla sig frisk under semestern – och efteråt.

Grillat kött, alkohol och snacks är många människors melodi under den efterlängtade sommarledigheten. Men det kan vara bra att tänka till för att inte falla in i en onyttig livsstil.

– Tänk igenom vilka matvanor du har övrig tid på året. Är det fredagssnacks och lördagsgodis vanligtvis, så håll fast vid det även under längre ledighet. Annars är det lätt hänt att snacksskålen åker fram varje dag, säger Sanna Nybacka, doktorand och dietist vid Göteborgs universitet.

– I värmen behöver vi ha ett högt vätskeintag, men det är inte bra att bara dricka kolsyrade drycker. De drycker som är sötade med socker ger oss onödigt mycket energi, och kolsyran kan vara besvärlig för den med känslig mage. Vanligt vatten är den bästa törstsläckaren och mildare för magen.

Alkoholen en bov

– Alkoholen är en stor bov för många. Och just bag in box-viner kan göra det lätt att ett glas blir fler och ofta. Alkohol till maten har också visat sig öka mängden mat personen äter, då blir det inte bara tillkommen energi från alkoholen utan även för att matportionen växer. Ingen alkohol är egentligen bra att dricka. Det är en myt att det är hälsosamt.

Det kan vara bra att äta mindre och oftare, menar Sanna Nybacka

– Om du har planerat en stor festmåltid till kvällen, kompensera med en nätt lunch.

Välj vegetariskt

Under sommaren kanske man oftare väljer kött än vegetariskt när det till exempel ska grillas. Sanna Nybacka tycker att en bör ta sig en funderare ring sådana typer av vanor.

– Undvik kött så ofta du kan. Det finns starka belägg för att det bidrar till cancer i tjocktarmen. Det är okej att äta men att överdriva köttkonsumtionen är dumt. Många köttprodukter innehåller också mättat fett. Ett bättre alternativ vid grillen är grönsaker och fisk. Det finns väldigt mycket närproducerat och nyttigt i naturen och fisk är mycket bättre än en bit rött kött. Grönsaker innehåller också bra fibrer som gör magen gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer