Diskmedel lika bra som mögeltvätt

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra års tid har Folksam testat mögeltvättmedel för träfasader. Resultatet är att vanligt diskmedel fungerar lika bra som dyra specialmedel.

-Det är förstås oacceptabelt att dyra specialprodukter inte fungerar bättre än vanligt diskmedel. Det är viktigt att man som konsument känner till detta, säger Folksams miljöchef, Jan Snaar, i ett pressmeddelande.

Testet av mögeltvätt ingår i Folksams färgtest av de vanligaste utomhusfärgerna i Sverige. Förra året fick bara 7 av 45 testade färger godkänt och 21 utomhusfärger hade efter två år möglat så mycket att Folksam helt avrådde från köp.

Mögel har ökat kraftigt

Mögel och algpåväxt på målade trädetaljer har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Folksam kan en anledning vara att många av de färger som används inte är optimerade för att stå emot det svenska utomhusklimatet.

Färgindustrins standardråd är därför att underhållstvätta huset varje eller vartannat år. Råd som innebär mycket arbete och som dessutom kan vara kostsamt om man använder de dyra specialmedel som finns på marknaden.

Färgfabrikanter sågar testet

Olof Holmer är vd för branschorganisationen Sveriges Färgfabrikanters Förening (SVEFF) och utbildad ekotoxikolog. Han kallar Folksams test för oseriöst och ”tragiskt”.

-De tar inte fasta på den här oerhört viktiga saken att man måste faktiskt inte bara ta bort det synliga utan döda av även det som inte syns. Vi har påpekat det massor av gånger, säger han till TT.

-Det är två saker man ska skilja på här. Det ena är att tvätta bort det som synligen är ett problem. Där är vår rekommendation också att pröva med diskmedel. Men om du ska måla om tycker vi definitivt att du ska använda ett desinficeringsmedel. Det gör inte nödvändigtvis att det ser snyggare ut, men då tar du inte bara bort de synliga organismerna utan dödar av dem också. Det gör inte diskmedel, fortsätter Olof Holmer.

-Vår undersökning visar att inget tvättmedel klarar att hålla möglet borta ens ett år. Efter fyra år har de flesta färger lika mycket påväxt som innan tvättningen, eller mer. Ett flertal färger krackelerar och flagnar av och många färger visade också kraftig algpåväxt, säger Jan Snaar.

Lika bra med diskmedel

Enligt Folksam är det bästa sättet att komma till rätta med mögel och alger att först tvätta fasaden och sedan måla med en bra färg. Och när det gäller tvätt så går det alltså lika bra med diskmedel som med dyrt specialmedel.

-Vårt test visar att Yes, som inte marknadsförs som verksamt mot mögel, är lika effektivt som flera av de dyra medlen. Dessutom är Yes ett av de mest miljövänliga alternativen i testet, förklarar Jan Snaar, Folksams miljöchef.

Johan Lundin/TT

johan.lundin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.