Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius (arkivbild från 2020 när han utnämndes till DO). Foto: Fredrik Sandberg /TT

Diskrimineringsombudsman: Lärare ska följa lagen i skolan

Publicerad

Om en elev inte vill bli kallad för han eller hon, utan hen, så måste man som lärare respektera det – även om man anser att det bara finns två biologiska kön, enligt diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius.

– Om man ska vara lärare och gå in i skolan så ska man följa de lagar som finns och det finns en diskrimineringslag som jag har tillsyn över, säger han i SVT:s Aktuellt.

Av den anledningen begärde han nyligen att en elev som identifierar sig som ickebinär ska få 150 000 i diskrimineringsersättning efter att en lärare vägrat att använda termen hen.

– Skolan måste ta hänsyn till det (att det finns könsöverskridande identitet i diskrimineringslagen, reds anm) och respektera det här barnets vilja att inte ses som han eller hon, utan icke-binär, säger Lars Arrhenius.

Han är medveten om att beskedet väckt reaktioner.

– När man åberopar den här grunden, så tycker många att den inte ska gälla, och jag kan inte förstå det. Det här är en lagstiftning och när man går in och jobbar i en skola som lärare så ska man följa skollagen och diskrimineringslagen.

Han betonar även att ersättningen till eleven inte ska ses som att man bestraffar utbildningssamordnaren som ska betala den.

– Det handlar inte om ett straff. Vi utreder och ser om man skött sig, och den skyldighet man har handlar om att man ska utreda och få stopp på diskrimineringen. Och i det här fallet har man inte gjort det.

Skolan har möjlighet att bestrida kravet och det kan komma att prövas i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.