Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Analys: Distansparadoxen: Hur skapas en digital fika-automat?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Samtidigt som arbetsgivare lockar med distansarbete för att rekrytera talanger som inte vill tillbaka till ett liv med pendling och kontorsarbete, så betonar många vikten av att ses i verkliga livet. Ännu har ingen uppfunnit en digital variant på det ovärderliga snacket vid fika-automaten.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Sedan pandemin har det blivit vanligare att företag lockar med ”jobba hemifrån” i rekryteringsannonserna, särskilt inom IT, visar färska undersökningar.

Vissa bolag har byggts helt utan kontor. Likt videomötestjänsten Hopin som vuxit i rekordfart under pandemin från sex till över 600 medarbetare på två år och idag värderas till över 50 miljarder kronor.

”Distansarbete gjorde det möjligt för oss att rekrytera från en global talang-pool, vilket är nödvändigt om du ska växa så snabbt”, förklarar grundaren Johnny Boufarhat för BBC när han intervjuas – på distans – från sitt tillfälliga hem i Barcelona. Boufarhat är en digital nomad som själv flyttar runt och arbetar där han känner för det.

På den stora tech-mässan Slush i Helsingfors i början av december, som efter ett pandemiår av digitalt mötande nu samlade nära 9 000 personer i en mässhall, var det kosläpp i techfabriken med spontanmöten, mingel och speed-dejting mellan entreprenörer och investerare. Som ett Almedalen i Silicon Valley. Digitala mötesverktyg i all ära, men techfolket uppskattade i alla fall att ses i verkliga livet igen.

”Ett community”

”Det här är mer än transaktioner, det är som ett community som bygger saker tillsammans”, förklarar Timo Ahopelto, techinvesterare som också sitter i styrelsen för Slush. Och på nyföretags-campuset Maria01 i Helsingfors, betonar vd Ville Simola också betydelsen av den personliga kontakten IRL: ”Vårt mål är att hjälpa startups växa, och det är svårt om du är helt online”.

I vår egen tech-huvudstad Stockholm träffar jag Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken, som gör en historisk jämförelse med romarnas Forum och de gamla grekernas Agora när han förklarar varför de 2021 har som affärsidé att samla entreprenörer fysiskt på en och samma plats: ”Poängen är att utbyta erfarenheter, lära av varandra… man kanske springer på någon vid kaffemaskinen och pratar om ett problem man har.”

Water cooler-effekten

Just det, kaffemaskinen. I USA har de sin ”water cooler”. En av de mest seglivade management-filosofierna är den om värdet av de spontana möten som uppstår vid kontorslandskapets vattenpump. När medgrundaren till Apple, Steve Jobs, var vd för Pixar utformade han kontoret som en plats som befrämjar möten och oplanerade samarbeten. Fiket fick en – i alla bemärkelser – central roll.

Den som vet hur man skapar en digital fika-automat som funkar lika bra som den man behöver fylla på kaffet i, kan starta nästa 50 miljardersbolag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.