• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Distansundervisningen för gymnasieelever upphör

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet som många gymnasieelever väntat på kom i dag under en pressträff med utbildningsminister Anna Ekström (S). Nu får de återvända till skolbänkarna. Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer gällande fjärr- och distansundervisning upphör att gälla från den 1 april.

– Ett glädjebesked, konstaterade ministern själv.

Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer om den blandning av fjärr-, när- och distansundervisning som gäller för gymnasieskolor kommer inte att förlängas. Den upphör alltså att gälla från och med den 1 april.

Utbildningsminister lämnade beskedet om den upphörda distansundervisningen med en påminnelse:

– Ingen ska tolka det som att vi blåser av faran, sade Anna Ekström (S).

”Skolan är samhällsviktig”

Beslutet motiverades med att skolan är avgörande för elevernas framtid och att varje dag i skolan är viktig. Inte minst för de elever som snart ska gå ut gymnasiet.

– Skolan är en högt prioriterad, samhällsviktig verksamhet

Gymnasieskolor och högstadiet uppmanas ändå fortsätta hålla en flexibilitet för att kunna växla mellan undervisningsformerna för att undvika trängsel i lokaler och kollektivtrafiken.

Smittskyddsläkare kan rekommendera nedstängning lokalt

Regionala smittskyddsläkare kommer ha befogenhet att stänga ner skolor helt eller delvis med anledning av smittoläget.

BrittaBjörkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, betonade vikten av anpassning efter läge och att det kan bli aktuellt med distansundervisning om smittoläget skulle kräva det.

– Skolan måste fortsätta jobba förebyggande. Det handlar om att seskolan som den arbetsplatsen den faktiskt är. Det är också upp tillvar och en som är i miljön att följa reglerna.

Då skolorna snart kommer gå på påsklov kommer den tidigare rekommendationen sluta gälla från den 6 april eller 12 april beroende på när påskloven är.

Ekström bad skolorna att ta ett omtag för att göra skolan så smittsäkert som möjligt inför starten.

– Går det att hålla utbildningen utomhus är det så klart bättre, säger Ekström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.