Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Ekström (S) berättar hur regeringen stöttar eleverna under pandemin, sommarskola och skola under helgerna är två av verktygen. Foto: Fredrik Sjetne Larsson, TT

Anna Ekström: ”Det är tufft med distansundervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström medger att distansundervisningen ställer stora krav på eleverna och att många därför riskerar att ha bristande kunskaper när vårterminen slutar, något regeringen hoppas kunna kompensera med bland annat helg- och sommarskola.

SVT har frågat över 100 gymnasieelever över hela landet om hur de har upplevt tiden med distansundervisning. Över hälften svarar att de har lärt sig mindre än vad de brukar göra. Utbildningsminister Anna Ekström säger att det inte är något som förvånar henne, då resultatet av enkäten helt går i linje med hennes egna erfarenheter och europeiska erfarenheter av distansarbete.

– En sak som vi har vi lärt oss är att det är tufft med distansundervisning, säger Anna Ekström och tillägger:

– Det är ingen tvekan om att elever som går i gymnasiet har fått tuffare förutsättningar för att lära sig mycket i skolan.

Vill tillåta helg- och lovundervisning

Anna Ekström uppger att det här är något som regeringen följer mycket noga och att man försöker göra vad man kan för att se till att elever kan täppa till eventuella kunskapsluckor på bästa sätt. Det handlar bland annat om att öka möjligheterna till komvuxundervisning, att elever kan skjuta på en kurs till nästa termin samt att tillåta helg- och lovundervisning så att elever kan läsa in vad de missat på sommarlovet.

– Det är sådant som vi inte brukar tillåta i skolan, men som vi tillåter under pandemin för vi vet att elever kan råka illa ut annars, säger Anna Ekström.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

105 elever om pandemin

Mer i ämnet