Hör Filippa Ichu om hur hon tvingades ställa om till distansstudier – och nu vant sig. Foto: Moa Ferm/SVT

Hon pluggar en tredjedel av gymnasiet på distans: ”Jobbigt i början”

Uppdaterad
Publicerad

När statsministern på en presskonferens den 17 mars förra året rekommenderade gymnasieskolor att gå över till distansundervisning var ingen förberedd. Nu har det snart gått ett år sedan Filippa Ichu och hennes klasskompisar kopplade upp hemifrån.

– Det var svårt att ställa om från klassrumsundervisning till att sitta hemma, men man lärde sig leva med det, säger hon.

SVT:s enkät som besvarats av 105 gymnasieelever runt om i Sverige visar att strax över hälften av eleverna uppskattar att de lärt sig mindre under året med distansundervisning. På Tumba gymnasium får distansundervisningen både ris och ros av lärare och elever.

– Givet förutsättningarna så har det gått klart över förväntan. Och det måste funka, eftersom en tredjedel av de här ungdomarnas gymnasietid kommer ha varit på distans, säger Thomas Stenquist, lärare på Tumba gymnasium.

Se reportaget från Tumba gymnasium och distansstudierna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

105 elever om pandemin

Mer i ämnet