Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du lämnade mig här hjälplös. Varför inte jag efter 3 000 dagar?” – Hör Ahmedreza Djalalis meddelande till Ulf Kristersson (M) inifrån Evinfängelset i Iran. Foto: SVT

Djalalis ord till Kristersson inifrån fängelset i Iran: ”Du lämnade mig hjälplös”

Uppdaterad
Publicerad

Ahmadreza Djalali som suttit fängslad i Iran i åtta år vänder sig nu direkt till statsminister Ulf Kristersson från Evinfängelset.

– Du lämnade mig hjälplös här, säger han i en ljudinspelning.

Den fängslade svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali riskerar att avrättas i Iran. Men han ingick inte i helgens fångutväxling mellan Sverige och Iran. I en ljudinspelning från hans fru som SVT tagit del av vänder han sig direkt till statsminister Ulf Kristersson.

– Herr statsminister, jag pratar med dig från Evinfängelset, inne i en förfärlig håla där jag har tillbringat åtta år och två månader, nästan 3 000 dagar av mitt liv. Under denna tid har jag trott att varje dag var min sista, säger Djalali.

Han säger att han är glad för de två svenska medborgarna som släppts, men att det är ”ett uppenbart fall av diskriminering” att en lämnades kvar.

– Herr statsminister, du beslutade dig för att lämna mig kvar med stor risk att bli avrättad. Du lämnade mig hjälplös här, säger Djalali, och frågar varför han inte ingick i regeringens fångutväxling.

Dömd till döden

Djalali, tidigare forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, greps under en konferensresa i Iran 2016 och dömdes senare till döden för spioneri. Verkställandet av straffet har skjutits upp flera gånger.

Han fick svenskt medborgarskap 2018, medan han befann sig i fångenskap.

Djalali säger att hans familj är ”förkrossade, rädda och djupt sorgsna”. Hans son som var fyra år gammal när Djalali greps har nu hunnit fylla tolv.

– Förklara för min son varför jag lämnades kvar. Och vad du kommer göra för honom om jag avrättas.

Billström: ”Iran ville inte diskutera”

Utrikesminister Tobias Billström säger till SVT att regeringen ”gjorde allt man kunde” för att också få Djalali frigiven.

– Jag förstår naturligtvis hur han känner sig efter att ha suttit fängslad av den iranska regimen i så många år. Regeringen förde upp och diskuterade hans namn, men från den iranska regimens sida var man inte intresserad av att diskutera honom över huvud taget.

Enligt Billström betraktar Iran inte Djalali som svensk medborgare, utan enbart som iransk.

Billström tillägger att han i närtid ska ha ett möte med Djalalis fru.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får utrikesminister Tobias Billström (M) höra meddelandet från Ahmedreza Djalali för första gången. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.