Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är inte en lek, det här är inte någonstans man åker och tar semester” – Hör Dana Pourkomeylian, jurist och skribent, och Linda Jerneck, ledarskribent Expressen om utväxlingen. Foto: SVT

Kritiken mot fångutväxlingen med Iran: Utsätter alla andra svenskar för risk

Uppdaterad
Publicerad

Fångutväxlingen mellan Sverige och Iran fortsätter att väcka hård kritik. Debattören Dana Pourkomeylian understryker att frågan är komplicerad, men anser samtidigt att Sverige borde ha hållit kvar Hamid Noury i fängelse.

– Man har svikit de tusentals familjer och de tusentals offer som blev massakrerade i Iran av Hamid Nourys hand, säger hon.

I helgen fick Johan Floderus och Saeed Azizi till slut återvända till Sverige efter fängelsetiden i Iran. I utbyte benådades och släpptes iraniern Hamid Noury, som avtjänade ett livstidsstraff i Sverige sedan han dömts för bland annat grovt folkrättsbrott.

Juristen och skribenten Dana Pourkomeylian, som tidigare varit aktiv inom Centerpartiet, menar att det var ett för högt pris att betala. I och med frisläppandet har regeringen undergrävt det svenska rättsväsendet, anser hon.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

– Genom att gå regimen till mötes på det här sättet menar jag framför allt att man har utsatt alla andra svenskar för ytterligare risk i framtiden. Nästa gång terrorregimen vill ha något från Stockholm kommer de bara att kidnappa en svensk person till, säger Pourkomeylian i en debatt i Aktuellt.

Det bästa av ”dåliga alternativ”

Linda Jerneck, ledarskribent på obundna liberala Expressen, är av en annan åsikt och menar att en fångutväxling var det bästa av två ”dåliga alternativ”.

– Det handlar om två svenska medborgare som greps enbart på grund av att de har svenska medborgarskap. De har inte begått några brott utöver det, säger hon.

Jerneck understryker dessutom att det i Floderus fall inte fanns någon reseavrådan till Iran när han reste dit 2022. Hon menar att det var ett misstag av regeringen att inte utlysa en sådan redan 2019, när Hamid Noury greps.

– Iran har en lång historia av det här som kallas gisslandiplomati. Där tycker jag att den svenska regeringen hade ett extra stort ansvar att få honom fri.

Lägger ansvaret på individen

Dana Pourkomeylian köper dock inte Jerneks argument sett till Irans historia av förtryck och diktatur.

– Iran är inte någonstans där man åker och tar semester. Det här är man väl medveten om i båda de här individernas fall. Då menar jag, att när man väger de olika värdena, då är det Sveriges intressen som ska sättas främst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet