Så lurades han av svenska fällan – greps på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot den man som pekats ut för att ha haft en ledande roll i massavrättningar i Iran på 1980-talet. SVT kan i dag presentera nya uppgifter om hur mannen kom till Sverige.

Mellan juli och september 1988 avrättades tusentals fångar på fängelser runtom i Iran.

Enligt människorättsorganisationer ställdes de inför domstolsliknande kommittéer där deras öde avgjordes på några minuter. 

Folkrättsåtal mot iranier

Iraj Mesdaghi är en av dem som överlevde. Han är en av många exiliranier som i årtionden dokumenterat vad som hände sommaren 1988 och rest världen runt i försök att kartlägga de ansvariga.

”Gillrade en fälla”

Hösten 2019 fick han information om att en man han säger att han kände igen från tiden i fängelset kunde vara på väg till Sverige.

Tillsammans med en av mannens närstående gjorde han och en grupp exiliranier vad de kunde för att locka honom att komma. 

– Vi gillrade en fälla, säger Iraj Mesdaghi. Vi organiserade en resa för honom. Han trodde att han skulle komma hit, dricka alkohol och festa med kvinnor.

”Skickade video med tjejer”

Filmskaparen Nima Sarvestani, som förlorade sin bror under avrättningarna på 1980-talet, har dokumenterat deras försök att få mannen att bege sig till Stockholm.

– Det här är ett par timmar efter att vi har skickat honom en video med tjejer, han har sett bokade hotell och flyg så han är glad och spelar upp en låt i sin bil och skickar [den här bilden], säger Nima Sarvestani och visar en bild som han säger föreställer mannen i Teheran.

– Han hade sitt scenario, vi hade vårt, säger Iraj Mesdaghi.

Han visar en flygbiljett med mannens namn på sin datorskärm. Datumet är den 9 november 2019.

I åratal har de och andra iranier i exil försökt ställa de ansvariga för massavrättningarna inför rätta. För Nima Sarvestani började det efter en resa tillbaka till Iran.

– Folk jag träffade ställde en fråga: Vi kan inte göra något här, kan ni göra något hos er? Det väckte frågan hos mig, kan vi göra något?

Mannen kom till Sverige och greps när han anlände till Arlanda i november 2019. Han åtalas för grovt folkrättsbrott samt mord.

Mannen nekar till samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkrättsåtal mot iranier

Mer i ämnet