60-åringen: ”Jag kommer att sätta punkt för 33 års lögner och förtal”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått femton veckor sedan den historiska rättegången startade och under tisdagen hördes den åtalade 60-årige iraniern för första gången. 

– Sedan första dagen har jag varit säker på att jag kommer att vinna det här, säger han i Stockholms tingsrätt.

Sal 37 och den intilliggande åhörarsalen är fullsatt. Liksom två andra salar som sänder rättegången. 

I fyra dagar kommer mannen att höras och tisdagen gick åt till att 60-åringen berättade fritt och gav sin syn på saken.

Folkrättsåtal mot iranier

Avvisar hela åtalet

Mannen talar poetiskt och melodiskt. Nästan som att han berättar en saga. Han avvisar hela åtalet och säger gång på gång att allt är påhitt. 

– Allt som har sagts under de här fyra månaderna är upprepningar. Alltihop. Och går man in på detaljerna ser man att det även är motsägelsefullt. Jag kommer att sätta punkt för 33 års lögner och förtal, säger han inledningsvis. 

Det här målet handlar om flera saker. Till en början om vem mannen är och vad han gjorde sommaren 1988 i Iran. Tusentals politiska fångar avrättades då av en så kallad dödskommission, uppgifter som den åtalade menar inte alls stämmer.  

Men fallet handlar också om efterspelet av den iranska revolutionen samt kriget mellan Iran och Irak som avslutades samma sommar.

Fokus på oppositionsgrupp

Utanför tingsrätten ekar rösterna av den oppositionella gruppen Folkets mujahedin. Sedan rättegången startade i augusti har de stått där och skanderat slagord mot den åtalade och den iranska regimen. 

Åtalet bygger bland annat på att dom flesta som avrättades sommaren 1988 tillhörde just mujahedin.  

Den 60-årige mannen kallar organisationen för Irans interna fiende och menar att de var den andra fronten landet behövde bekämpa under Iran-Irakkriget som pågick i åtta år på åttiotalet.  

Till en början tar han inte gruppens namn i sin mun. I stället kallar han dem för “monafeqin”, som betyder förrädare eller hycklare. 

Frihetsberövad i två år

Mannen greps på Arlanda i Stockholm i november år 2019 och har suttit häktad sedan dess. Hittills har ett trettiotal vittnen och anhöriga hörts i rätten och ännu fler väntas. 

Inte förrän i vår kommer domen att fastställas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkrättsåtal mot iranier

Mer i ämnet