Foto: Scanpix

Djungelljud ger köpsug

Uppdaterad
Publicerad

Fåglar, ett lätt regn och avlägsna apor. Lite djungelljud vid fruktdisken och helt plötsligt valde kunderna guava i stället för äpplen. Det är sinnesmarknadsföringen som slår igenom.

Ett företag lyckades genom att spela upp djungelljud höja försäljningen av exotisk frukt i tre matbutiker i Stockholmstrakten. Försäljningen av vissa frukter gick upp med 4,5 procent, bäst gick det gör guava med en nioprocentig ökning.

Enligt företagets vd handlar det handlar om associationsförmåga.

-Vi såg att om du har ett ljud i en butik med koppling till en vara så kan vi få konsumenten att köpa en annan produkt än de normalt sett tänkt sig, säger Leif Liljebrunn på Zeta Display.

Ljuden uppfattas sällan

När kunderna som handlat frukt tillfrågades om ljudet svarade många att de inte ens märkt det.

Jens Nordfäldt, rektor för Center for retailing på Handelshögskolan i Stockholm, förklarar att ljuden uppfattas men inte blir medvetandegjorda. Ändå gör de gör att kunden tänker mer intensivt på varorna.

-Om folk tänker mer intensivt så tror de också att kvaliteten är bättre.

Enligt honom gör det både att kunderna gör fler oplanerade inköp och att hela butiken upplevs som mer positiv.

Andra konsekvenser

Att använda ljudintryck för att marknadsföra varor kan dock få icke avsedda konsekvenser. För mycket vatten kan få kunder att känna att de behöver gå på toaletten och när djungelljudet användes gick försäljningen av äpplen och apelsiner ned. För att undvika misstag måste handlarna veta vem som är deras kund.

-Det handlar om att ha kunskap. Om du har kunskap om kunderna så kan du kommunicera med dem, säger Leif Liljebrunn.

Enligt Liljebrunn fungerar ljudet som inspiration när kunden väljer varor. Jens Nordfäldt håller med och säger att sinnesmarknadsföring inte kan få kunder att köpa något de inte vill ha:

-Man köper inte en ananas om man inte gillar ananas.

Fakta: Sinnesmarknadsföring

* I en studie från 1999 fick köpare välja franskt respektive tyskt vin. När det spelades typiskt franska toner med dragspel föredrog kunderna franskt vin, tyrolermusik fick dem att i stället välja tyskt vin.

* Hur en produkt uppfattas handlar delvis om dess omgivning. En produkt som visas mot en blå bakgrund säljer till exempel bättre än en som visas mot en röd.

* I San Francisco användes remsor som luktade som kakor vid busshållplatser som en del av en kampanj för mjölk. Remsorna togs dock bort efter bara en dag 2006 över oro för allergiska reaktioner.

Källa: Journal of Applied Psychology, San Francisco Chronicle, Jens Nordfäldt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.