Djur i allmänhet inte minns ovidkommande händelser och detaljer mer än högst några sekunder. Foto: TT

Djur har dåligt korttidsminne

Uppdaterad
Publicerad

De flesta däggdjur och fåglar har mycket dåligt korttidsminne till skillnad från oss människor, enligt en ny svensk-amerikansk studie.

Med korttidsminne avses generella minnen, exempelvis om bilen vi nyss passerade var röd eller grön. Vi är bra på sådant. Allt möjligt tycks fastna i våra hjärnor, medan alla andra djur bara verkar minnas sådant som är biologiskt relevant.

– Apor, kråkor, hundar och delfiner kommer ihåg vad som skapat obehag och smärta. De kommer ihåg var de gömt mat, och de minns tydligt sina partners och sin avkomma. Men allt detta är specialiserade minnen, inte generella korttidsminnen, säger Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms universitet.

Han och hans kollegor publicerar sina rön i tidskriften Behavioural Processes. De har granskat nästan 100 minnesexperiment på 25 olika arter. Slutsatsen blir att djur i allmänhet inte minns ovidkommande händelser och detaljer mer än högst några sekunder. Vi däremot minns sådant mycket länge.

– Någonstans i vår förhistoria öppnar sig vår förmåga att minnas vilka stimuli som helst. Det generella minnet hos oss avviker radikalt från andra djurs. Uppenbart är att detta måste ha haft stor betydelse för vår evolution, säger Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer