Polis och räddningstjänst utanför länsstyrelsen i Visby på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Djurskydd måltavla för pulverhot: ”Beklagligt”

Publicerad

Texten i pulverbreven som skickats till länsstyrelser runtom i landet kan upplevas som hotfull mot länsstyrelsernas arbete med djurskyddshantering, anser länsrådet Jörgen Peters i Halland som tagit del av innehållet.

– Det är beklagligt, säger han.

I veckan mottog 18 av Sveriges 21 länsstyrelser brev med misstänkt farligt innehåll. Under torsdagen upptäcktes ytterligare två försändelser, denna gång i Västra Götaland samt Västernorrland.

Nu säger länsrådet i Halland Jörgen Peters, att breven kan vara riktade mot länsstyrelsens djurskyddsenheter och att personal inom detta arbetsområde flera gånger tidigare utsatts för hot.

– Vi följer lagstiftningen, det är det som våra medarbetare gör. Det är beklagligt att de också utsätts för sådana här tilltag.

Ett skrivet brev

Under onsdagen sa Västerbottens länsråd Lars Lustig att det, utöver det vita pulvret, också fanns ett skrivet brev i den misstänkta försändelsen. Jörgen Peters har tagit del av försändelsens innehåll och bekräftar att det fanns ett brev, även om han inte vill återge dess innehåll.

Avsändare: ”Sveriges djurägare”

Minst ett av breven ska ha varit undertecknat ”Sveriges djurägare” och innehållit formuleringar om att länsstyrelsen missbrukar sin makt och begår övergrepp mot djurägare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.