Peter Wolodarski är ansvarig utgivare för Dagens Nyheter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Chefredaktören försvarar publiceringen: ”Vi har en liberal hållning”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter publicerade i dag en annons från den kinesiska regimen angående läget i Hongkong. Texten försäkrade att det inte är så allvarligt som det verkar. Peter Wolodarski, ansvarig utgivare för, DN försvarar publiceringen.

Peter Wolodarski säger att tidningen har riktlinjer för opinionsannonsering i DN – men att den här annonsen föll inom ramarna för vad de godkänner.

– Grundinställningen är att vara så liberal som möjligt mot opinionsyttringar på annonsplats. Det betyder inte att argumenten inte kommer att bemötas över tid, säger han.

Annonsen prövades

Enligt honom har tidningen gjort en prövning av annonsen och kommit fram till att den gick att släppa igenom.

Det finns formuleringar i annonsen om att Hongkong är ”öppet” och att den kinesiskstyrda administrationen i Hongkong stödjer principen om ”ett land – två system”. Det är påståenden som Kina har framfört tidigare – och som proteströrelsen i Hongkong menar inte stämmer.

– Jag tyckte att annonsen låg i linje med hur ledningen i Hongkong redan uttrycker sig. Så jag såg det som att det var en del i den offentliga diskussionen, säger Peter Wolodarski.

Ser ni något problem med att det är en auktoritär regim ni låter annonsera i er tidning?

– Vi har själva ställt oss den frågan, om vi bör vi ha en policy mot att auktoritära regimer får annonsera i tidningen. Men ju fler vi utesluter desto mer snävar vi åt den liberala hållning vi vill ha.

Han framhåller att han tycker att det är viktigt att alla får komma till tals, även om vi inte gillar vad som sägs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer