Dna-utvecklingen kan öppna upp för fler kalla fall-lösningar

Uppdaterad
Publicerad

I veckan häktades en man efter att han dna-testats och matchades med två brott. Förra året klarades dubbelmordet i Linköping upp efter att polisen använt sig av ny dna-teknik. Och fler tidigare brott kan komma att få sin lösning med hjälp av dna.

– Jag tror absolut vi kan gå tillbaka till flera ”kalla fall”-utredningar, säger Marie Allen, professor i rättsgenetik vid Uppsala universitet.

Nya effektiva och snabba metoder har gett dna-tekniken en skjuts framåt. Och Marie Allen tror att den nya tekniken gör det möjligt att titta igenom tidigare olösta brott.

– Framförallt de ”kalla fall”-utredningar där det finns dna sparat och där man tidigare haft för lite dnaför att få en dna-profil, säger hon.

En av de stora utvecklingsområdena inom dna sedan det började användas rutinmässigt på 90-talet är mängden som behövs. Från en blodfläck stor som en enkrona kan man nu få ut dna från en fläck som knappt syns.

Men kommer det någonsin bli som vi ser i kriminalserier på tv eller actionfilmer på bio? Kanske inte, men vi kanske närmar oss.

– Vi kan göra en dna-baserad fantombild, så där närmar vi oss vad vi tidigare tyckte var science fiction, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.