DO anser att Samhall saknar tydliga regler för hur man ska agera om en anställd utsätts för repressalier, till exempel efter att man gjort en anmälan om diskriminering. Foto: TT

DO efter Samhall-granskning: Uppfyller inte lagens krav

Publicerad

Statliga jobbjätten Samhall får kritik från Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter en granskning. Bolagets rutiner uppfyller inte lagens krav. Däremot har Samhall inte diskriminerat två enskilda anställda, vars ärenden låg till grund för granskningen.

SVT Nyheter uppmärksammade i våras att Diskrimineringsombudsmannen fått in flera anmälningar mot statliga Samhall, som har till uppdrag är att ge jobb åt personer med funktionsnedsättningar.

Ett av fallen gällde ”Anders”, som har Aspergers syndrom men fått jobba på flera ställen som enligt hans anhöriga försämrat hans tillstånd – bland annat som städare på Drottninggatan.

– Han får panik, sa familjens vän Mats Roslund till SVT Nyheter i februari.

Rutiner följer inte lagen

DO valde att utreda två fall, varav ”Anders” var det ena. Nu är utredningen klar och enligt DO har Samhall inte gjort sig skyldig till någon diskriminering i de enskilda fallen.

Däremot får Samhall kritik för sina rutiner, som DO också granskat.

Samhall saknar tydliga regler för hur man ska agera om en anställd utsätts för repressalier, till exempel efter att man gjort en anmälan om diskriminering.

– Det är allvarligt, det är själva grunden för att lagstiftningen ska fungera, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt.

Rutiner skärps

Samhall uppger att man kommer nu kommer att skärpa rutinerna. ”Vi tar arbetsmiljön på största allvar och även om vi i dag har tydliga rutiner för att fånga upp oegentligheter inom bolaget, så kommer vi att förstärka dem ytterligare i enlighet med DO:s beslut” skriver företagets HR-direktör Monica Höglind i en kommentar.

Mats Roslund välkomnar kritiken men är besviken över att Samhall frias i de enskilda fallen.

– Man ger bolaget fritt utrymme att behandla andra likandant, säger Mats Roslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.