”Vi bedömer att det finns skäl för DO att få företagets syn på uppgifterna”, säger diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius i ett pressmeddelande. Foto: Fredrik Sandberg, TT / Focke Strangmann, EPA

DO inleder tillsyn av H&M – utreder etnisk särbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inleda tillsyn av H&M. Orsaken är medieuppgifter om att företaget särbehandlar och missgynnar personer på grund av etnisk tillhörighet.

DO vill nu klargöra om det har skett en överträdelse av diskrimineringsförbudet som H&M är ansvarigt för.

”De uppgifter som har framkommit i medierapporteringen om att kunder behandlas sämre än andra av skäl som kan ha samband med deras etniska tillhörighet, gör att vi bedömer att det finns skäl för DO att få företagets syn på uppgifterna”, säger diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

DO har skrivit till H&M och begärt svar på ett antal frågor. Bland annat vill de att H&M förklarar företagets policy gällande byten, och hur de ställer sig till de påståenden om diskriminering som rapporterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.