En ny version av viruset kaningulsot hotar nu flera kaniners liv i Sverige. Foto: TT

Dödligt kaninvirus sprider sig i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga kaninviruset som förra året tog flera kaniners liv, sprider sig åter snabbt i Sverige. Kaniner kan dö inom några timmar, men i år finns det ett vaccin.

Det var för några år sedan som det började komma in rapporter om att flera kaniner i södra delarna av Sverige insjuknat och dött av kaningulsot, RVHD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease). Viruset spreds troligtvis från kontinenten och har nu fortsatt bre ut sig allt längre upp i Sverige, det skriver Aftonbladet.

LÄS MER: Kaniner hotas av aggressivt virus

Kaningulsot är mycket smittsamt och kan leda till en kanins död på bara några timmar.

– Det är väldigt smittsamt. Viruset smittar framförallt via luften, men även via direktkontakt, till exempel om en vildkanin står utanför buren. Till och med på platser där en smittad kanin har varit kan smittan finnas kvar, säger Louise Treiberg-Berndtsson på Statens veterinärmedicinska anstalt till Aftonbladet.

Vaccin har tagits fram

Tidigare år har det inte funnits några hjälpemedel för kaninerna, men i år finns det ett vaccin som skyddar både mot den nya sortens kaningulsot kallad ”typ 2” och det tidigare viruset.

– Förra året var det problem med att vi inte hade vaccin som skyddade mot den nya sorten, men nu finns det ett som skyddar mot båda versionerna av viruset, säger Louise Treiberg-Berndtssen.

LÄS MER: Nu finns vaccin mot kaningulsot

Vaccinet förväntas finnas tillgängligt att köpa in för svenska veterinärer inom det närmsta veckorna.

Smärtsamt virus

Då det tidigare inte gått att vaccinera sin kanin mot det nya viruset har det bidragit till att den nya sortens kaningulsot blivit allt vanligare. Sjukdomsförloppet för kaninen är smärtsamt och dödligheten är hög, nästan hundra procent.

– De blir trötta och kan få ont och skrika. Det är ett snabbt förlopp som kan bli väldigt dramatiskt. Kaninen kan vara frisk när man går och lägger sig på kvällen och sedan ligga död när man vaknar på morgonen, säger Louise Treiberg-Berndtssen.

Ofarligt för människor

Kaningulsot är inte farligt för människor, men kaninägare varnas. De uppmanas bland annat att inte ta in hö utifrån och att i övrigt göra vad de kan för att skydda sina kaninvänner.

LÄS MER: Skånsk hare drabbad av kaningulsot

Enligt Louise Treiberg-Berndtssen kan det vara bra att till exempel inte gå ut med kaninen i koppel på grund av risken att hamna i ett område där en smittad kanin kan ha befunnit sig.

En annan sak man kan göra är att undvika kaninträffar och kaninhoppningar där det också finns en risk att viruset kan smitta.

Rabbit Viral Hemorrhagic Disease (RVHD)

  • RVHD, som också kallas kaningulsot är en mycket smittsam sjukdom hos både vilda och tama kaniner. Kaningulsot smittar varken andra djur eller människor.  
  • Sjukdomen smittar genom direktkontakt mellan infekterade kaniner eller indirekt genom mat, vatten, hö, eller olika föremål (bland annat kläder) som smittas ner med urin, avföring, blod, saliv eller kroppsvätskor. Insekter som mygg och knott kan överföra viruset.  
  • Ofta ses plötsliga dödsfall utan föregående symtom. Ibland ser man att kaninerna har svårt att andas eller får hög feber, upphörd matlust, blodflöde eller skum från näsan samt kramper. Det är framför allt de vuxna djuren som drabbas. Djuren dör oftast inom ett dygn. En del kaniner som infekteras klarar sig, men fortsätter däremot att sprida virus.  
  • Viruset kan överleva lång tid i djurstallar eller ute i naturen. Därför bör ett utbrott av kaningulsot följas av omfattande sanering/desinfektion av stallet, burar, med mera. innan man tar in nya djur. Om möjligt bör kaninerna skyddas från insekter, eftersom viruset överförs av mygg och knott.  
  • Det finns ett vaccin som ger skydd mot båda typerna av virus (RHDV typ 1 och 2), det behöver minst tio dagar efter vaccination för att få full effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.