Mittfältaren Piermario Morosini kollapsade på planen i ett möte mellan Livorna och Pescara i serie B i april 2012. Foto: Scanpix

Spelarna medvetna om risker med piller

Uppdaterad
Publicerad

Tiden när värktabletter åts som godis är över, säger den förre landslagsläkaren Magnus Forssblad.

Internationella Internationella fotbollsförbundets (Fifas) medicinske chef Jiri Dvorak varnar för att det råder ett missbruk av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel bland elitfotbollsspelare.

Men den förre landslagsläkaren Magnus Forssblad tycker att de svenska spelarna är medvetna om riskerna och undviker att äta medlen i onödan.

–För vår del har användandet minskat. I dag tar ett par spelare per match någon form av smärtstillande medel, men för tio år sedan var det inte ovanligt att halva laget gjorde det.

Magnus Forssblad jobbade för landslaget 1998-2011 och var med när Dvorak presenterade sina resultat på Fifas medicinska kongress i förra veckan.  Enligt Dvoraks undersökning från VM i Sydafrika 2010 tog 40 procent av spelarna smärstillande medel varje match.

Friska spelare föll ihop

Under 2000-talet skedde det flera uppmärksammade dödsfall då till synes friska spelare plötsligt segnade ihop och dog på planen. Spelarna hade fått hjärtstillestånd och man misstänkte att orsaken var inflammationshämmande medicin som voltaren och citodon ihop med kraftig fysisk ansträngning. Magnus Forssblad tror att de svenska spelarna läst om dödsfallen och tagit intryck.

–Förut var voltaren som ett slags idrottsgodis och det hade mest en psykologisk effekt. Nu tycker jag att spelarna blir mer och mer medvetna om att det inte är ofarligt, säger han.

Hård träning

Voltaren är fortfarande det vanligaste smärtstillande preparatet och används framför allt mot lättare inflammationer på grund av den överbelastning som den hårda träningen ger. Tabletterna ska bara ges till vuxna över 18 år och man ska eftersträva så låg dos som möjligt och så kort behandlingstid som möjligt, enligt företagets egen information.

Utöver en restriktiv hållning till mediciner avråder Fotbollförbundet helt från kosttillskott och vitaminer.

–Det beror delvis på att man vill undvika preparat som kan innehålla doping. Dessutom är de ofta helt verkningslösa.  Fotbollspelarna ska vara förebilder och om de äter vitaminer och annat så kommer yngre spelare att göra det också, säger Magnus Forssblad.

Smärtstillande antiinflammatoriska medel

NSAID (non steroidal anti-inflammatory drugs) är en grupp läkemedel som är smärtlindrande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Nästan alla receptfria medel som säljs på apoteket ingår i gruppen NSAID. Ett undantag är paracetamol  (verksam substans i bland annat alvedon) som inte är inflammationsdämpande.

Voltaren finns både som receptbelagda och som receptfria tabletter samt som gel. Tabletterna ska bara användas av vuxna över 18 år. Så låg dos som möjligt och så kort behandlingstid som möjligt ska eftersträvas. Den verksamma substansen i voltaren är är diklofenak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.