Doktor i straffrätt: ”Förvånad över att Assange-förundersökningen tas upp igen”

Publicerad

Förundersökningen mot våldtäktsmisstänkte Julian Assange återupptas, meddelade åklagaren på en pressträff, i dag.
– Jag trodde åklagaren skulle göra en annan bedömning, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt.

Förundersökningen om den misstänkta våldtäkten kommer att återupptas, meddelade den svenska vice överåklagaren Eva-Marie Persson under en presskonferens.

– Jag är lite förvånad att åklagaren väljer att ta upp förundersökningen på nytt. Jag trodde åklagaren skulle göra en annan bedömning, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt.

Nya omständigheter

Under presskonferensen presenterade vice överåklagaren Eva-Marie Person nya omständigheter.

– En sådan viktig är att Assange har gripits av brittisk polis. Därför finns möjligheter för Sverige att begära honom utlämnad enligt det europeiska systemet. Det är säkert en sådan sak som åklagaren har vägt in här, säger Dennis Martinsson.

Oklart om Assange utlämnas

Om Assange ska ställas inför rätta i Sverige måste han utlämnas hit. USA, där han misstänks för förberedelse till dataintrång, har dock också begärt honom utlämnad.

Kommer han att bli utlämnad till Sverige eller USA?

– Det är ju jättesvårt att veta för det finns inga internationella regler som hanterar den här typen av fråga. Det är en fråga för britterna, så vi får se, säger Dennis Martinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange

Mer i ämnet