Marilyn och SVT:s Sanna Klinghoffer som följt familjens resa. Foto: SVT

Dokumentären ”Ensamma mot IS” får pris i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

SVT-dokumentären ”Ensamma mot IS”, som skildrar hur en familj i Marks kommun kämpar med att få hem sin dotter från terrorsekten Islamiska staten, har vunnit pris på Prix Europa i Berlin.

På Kristallengala vann ”Ensamma mot IS” kategorin bästa dokumentär. Nu har dokumentären även tagit hem ett internationellt pris. Vid Prix Europa i Berlin vann dokumentären det särskilda mångfaldspriset Iris.

”Ensamma mot IS” handlar om en familj i Marks kommun som kämpar för att rädda sin dotter får terrorsekten Islamiska staten, IS.

Firar med bastu och hårdrock

Dokumentären som sänts på SVT och som producerats av Sanna Klinghoffer var en av 15 nominerade bidrag i sin kategori och tävlade mot bidrag från tio olika länder.

– Jag är otroligt stolt och glad för att vi har kunnat visa hur en vanlig familj trotsar världens grymmaste terrororganisation, säger Sanna Klinghoffer till SVT Nyheter.

Vad betyder priset för er som gjort dokumentären?

– Det är ett enormt erkännande för att vi lyckats förmedla en historia på ett berörande och relevant sätt. Men det är inte bara ett pris till oss utan också till familjen som det handlar om.

Vad säger de nu?

– De är jätteglada. De har slagit på bastun och firar med hårdrock.

Fler svenska priser

Dessutom fick SVT:s Uppdrag gransknings reportage ”FN och övergreppen” ett hedersomnämnade.

Även Sveriges Radios Ekoredaktion prisades vid Prix Europa. Detta för sin granskning av oljesmuggling från Vitryssland.

Se den prisade dokumentären ”Ensamma mot IS” i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.