Handlingarna från Migrationsverket om Najah al-Shammari är hårt sekretessbelagda. Foto: TT/Migrationsverket

Dokumenten avslöjar: Irakisk minister sökte uppehållstillstånd med nuvarande namn

Uppdaterad
Publicerad

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari sökte uppehållstillstånd i Sverige med sitt nuvarande namn – inte med det namn han nu är folkbokförd under. Det avslöjar dokument från Migrationsverket som SVT Nyheter har tagit del av.

Dokumenten från Migrationsverket beskriver turerna fram till att Iraks nuvarande försvarsminister Najah al-Shammari fick permanent uppehållstillstånd i Sverige i juli 2011.

Handlingarna är hårt sekretessbelagda. Alla uppgifter som rör den irakiske försvarsministerns personliga förhållanden har täckts över och majoriteten av dokumenten om processen lämnas inte ut ens i maskerat skick.

Iraks försvarsminister svensk medborgare

Använder familjenamn

Najah al-Shammari är nu folkbokförd i Sverige med ett annat efternamn. Men i handlingarna från Migrationsverket framgår det att han i sin ansökan om uppehållstillstånd har uppgett al-Shammari som efternamn, dock med en något annorlunda stavning.

I dokumenten finns en anteckning om att al-Shammari är klannamnet och att efternamnet han nu är folkbokförd under är familjenamnet.

Najah al-Shammari ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2009. Han fick permanent uppehållstillstånd 2011 och blev svensk medborgare 2015. Tillsammans med sin familj har al-Shammari varit folkbokförd i en Stockholmsförort sedan 2012.

Den senaste veckan har det framkommit att den irakiska försvarsministern utreds misstänkt för bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Han utreds även misstänkt för brott mot mänskligheten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Åtalades för grova brott

2016 åtalades al-Shammari för misshandel och grov fridskränkning mot familjemedlemmar. Men åtalet lades ned strax före rättegång. Enligt uppgifter till SVT var det efter påtryckningar mot målsäganden.

I förhören i förundersökningen uppger al-Shammari att han har magisterexamen i militärkunskap och att han varit officer i den irakiska armén under 90-talet.

Najah al-Shammari tillträdde som Iraks försvarsminister i juni i år. Under den senaste tidens protester i Irak har hundratals demonstranter dödats. al-Shammari har i egenskap av sin roll som försvarsminister kritiserats och pekats ut som ytterst ansvarig för de väpnande styrkorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iraks försvarsminister svensk medborgare

Mer i ämnet