• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Manifestation till stöd för rätten till assistans, arrangerad på internationella funktionshindersdagen 2016. Arkivbild. Foto: TT

Domen ger hopp till funktionshindrade barn

Uppdaterad
Publicerad

Idag slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att det är en måltid, även när man äter genom en slang i magen. Vår reporter Marja Grill har följt frågan, och förklarar vad domen betyder.

Vad innebär domen?

– För att få rätt till hjälp med personlig assistans av Försäkringskassan måste man behöva hjälp i mer än 20 timmar i veckan med grundläggande behov. I lagen står det att det kan vara behov som att äta, och det är det som den här domen handlar om. Försäkringskassan har tidigare tolkat det som att sondmatning inte kan vara ett grundläggande behov, utan är vård hemma, så kallad egenvård. Men Högsta förvaltningsdomstolen slår nu fast att sondmatning är att räkna som en måltid och alltså kan ge rätt till personlig assistans.

Hur många berörs av domen?

– Det är ingen som vet exakt hur många som fått nej till assistans eller som fått den indragen just för att de inte fått rätt till hjälp med sondmatning, men antalet personer som fått nej till assistans har fördubblats mellan 2016 och 2017, från knappt 200 till 400 personer, enligt Försäkringskassan.

Varför har Försäkringskassan drivit detta ända till sista instans?

– De senaste åren har många, främst barn, drabbats hårt av indragen assistans efter de här tolkningarna av lagen, visade en genomgång som Socialstyrelsen släppte i december. Försäkringskassan har fått stark kritik för sin tolkning av lagen om att sondmatning inte är en måltid, och menar att de velat få tolkningen prövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.