Erik Haag och Lotta Lundgren var årets julvärdar i SVT under julafton. Foto: TT

Domen – så gick det för årets julvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Julvärdarna Lotta Lundgren och Erik Haag lotsade tittarna genom årets julaftonssändning i SVT. De förinspelade inslagen – och det dubbla värdskapet – har fått både ris och ros.

Inför årets julafton på SVT blev det känt att den mångåriga traditionen att direktsända julvärden frångås. I stället visades ett förinspelat program med ”Historieätarna”-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren som julvärdar.

Kritik på förhand

Beslutet gav upphov till kritik på förhand av tittare som sade sig kanske välja TV4:s julfirande i år i stället – eller TV3 där ingen mindre än julvärdsveteranen Arne Weise dök upp i rutan.

På sociala medier är meningarna delade. Vissa hyllar SVT-upplägget medan andra tycker det är fel att bryta mot traditionen med direktsändning – och dessutom ha två värdar i stället för en.

”De här tjatiga mathistorielektionerna”

Expressens krönikör Anders Björkman tycker att årets sändning inte bara kändes inspelad, utan också som en repris.

”SVT kunde förstås spolat Erik & Lotta. Och framför allt de här tjatiga mathistorielektionerna, som numera är så slitna att de känns som repriser”, skriver han.

”Alltid känsligt att ändra i det som är traditioner”

Att årets julvärdar har väckt många reaktioner är något som SVT säger sig respektera och förstå.

– Det är alltid känsligt att ändra i det som är traditioner och sådant ska man göra varsamt. Men man måste också kunna utveckla och prova nya saker. I år provar vi det här upplägget. Det är inte tanken att vi ska ha samma upplägg varje år, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT, till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.