Fästingar finns numera nästan hela året. Foto: SVT

Dramatisk ökning av TBE-fall – Folkhälsomyndigheten uppmanar till vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 rapporterades rekordmånga fall av den fästingburna virussjukdomen TBE. Folkhälsomyndigheten tycker att det är hög tid att gå och vaccinera sig inför den kommande fästingsäsongen.

– Om man befinner sig i högriskområden är det särskilt viktigt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Några av orsakerna till den kraftiga ökningen av rapporterade TBE-fall är klimat- och väderfaktorer, antalet smittade fästingar och att fler testar sig för sjukdomen.

– Det är svårt att veta och finns ett antal olika faktorer som kan påverka. Eftersom medvetenheten har ökat är det fler som testar sig och i sin tur upptäcker man fler fall, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten.

Antalet rapporterade fall av TBE varierar mycket från år till år men trenden har varit en stadig ökning sedan slutet av 90-talet, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Tidigare toppnivåer på nära 300 TBE-fall per år registrerades 2011-2012. Därefter gick antalet fall ner något. När nu nära fyrahundra fall (391) rapporterats för 2017 innebär det en dramatisk ökning från tidigare år.

Allvarliga symptom

Bett av en fästing infekterad med TBE-virus kan leda till att sjukdomen fästingburen encefalit, även kallad TBE, utvecklas, med symptom som allvarlig hjärninflammation, som i sin tur kan leda till minnesstörningar och koncentrationssvårigheter.

– Vissa som smittas märker det knappt, medan andra kan bli väldigt sjuka. Därför är det viktigt att man går och vaccinerar sig, säger Anders Tegnell.

Fästingsäsongen är här

Fästingar finns främst i mellersta och södra Sverige men det lilla kvalstret har på senare år spridit sig till andra delar av landet.

De första fallen av TBE brukar vanligtvis upptäckas under juli och augusti. Men man bör vara vaksam redan nu. När vårvärmen nu kommer till Sverige börjar fästingarna vakna till liv. Därför uppmanar Folkhälsomyndigheten att fler går och tar TBE-vaccin och skyddar sig på andra sätt.

– Man ska även bära täckande kläder för att skydda sig själv ordentligt och kolla så att man inte har några fästingar som sitter på kroppen och plocka bort dem så fort som möjligt, säger Anders Tegnell.

Sjuksköterskan Ylva Flodman tar dagligen emot personer som vill vaccinera sig och ser en ökande trend.

– Det har redan varit väldigt många här. Jag tycker att medvetenheten har ökat de senaste åren och det är väldigt bra att många vaccinerar sig för att hålla sig friska, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.