Dramatisk ökning av unga som vill ha hjälp med skulder

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga svenskar ansökte om skuldsanering hos Kronofogden förra året. Men de flesta som söker är inte berättigade hjälp.

– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Den som har så stora skulder att de inte kan betala tillbaka dem inom en överskådlig framtid kan ansöka om skuldsanering och på så vis få dem reducerade till en lägre nivå.

Under 2020 fick Kronofogden in 28 293 ansökningar. Det är en ökning med 38 procent jämfört med 2019 och det högsta antalet någonsin. Den allra största ökningen sker i gruppen unga vuxna mellan 18 och 30 år. Här handlar det om mer än en fördubbling.

Uppfyller inte kraven

För att vara berättigad till skuldsanering måste man uppfylla ett antal krav. Det handlar till exempel om att man ska ha gjort tydliga ansträngningar för förbättra sin situation, exempelvis genom att minska sina kostnader.

Ett annat kriterium är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid. Det är ett flytande begrepp men kan enligt Kronofogden handla om allt från sju till femton år beroende på individens situation.

Många som söker, särskilt bland de yngre, uppfyller inte kraven. Av de som fått ett beslut på sin ansökan under 2020 (här ingår också ett antal ansökningar från 2019) nekades hela 84 procent i gruppen unga vuxna.

– Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 40 000–50 000 kronor, och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka, säger Per-Olof Lindh.

Saknar kunskap om privatekonomi

Kronofogdens analys av ökningen är att många unga saknar viktig kunskap om privatekonomi och att de inte förstår vad en skuldsanering innebär. En ny e-tjänst som gör det enklare att ansöka online kan också ha bidragit.

– De unga upplever att det är enkelt och smidigt att ansöka på webben. Det var också tanken med den nya e-tjänsten, eftersom vi vet att det finns många personer som behöver skuldsanering. Men unga i åldern 18–30 hör många gånger inte till den kategorin, säger Per-Olof Lindh.

Fakta skuldsanering

Skuldsanering innebär i regel att du:

  • Betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan.
  • Lever på existensminimum – inkomst däröver går till att betala din skuld.
  • Är skuldfri efter fem år

Källa Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.