Foto: TT

Drastisk minskning av fentanyl-överdoser

Uppdaterad
Publicerad

Sen 2014 har 431 svenskar dött av överdoser av olika varianter av drogen fentanyl. Men hittills i år har det skett en drastisk minskning av dödsfallen. Nio personer har avlidit under årets första tre månader enligt statistik från Rättsmedicinalverket. En av anledningarna till minskningen är att polisen lyckats stänga nätbutikerna som sålt drogerna.

– Det har funnits tio svenska nätbutiker och de har vi lyckats stänga ner. Vi har lyckats störa ut dem och skapat oro i leden för de som bedriver sån här verksamhet, säger Stewe Alm, narkotikaexpert på NOA till SVT Nyheter.

Kommer runt lagarna

Drogen är en extremt stark opioid som därför är mycket svårdoserad. Fentanyl är narkotikaklassat medan olika varianter, så kallade analoger av drogen, inte är narkotikaklassade. Det innebär att det inte är olagligt att sälja varianterna av fentanyl.

Polisen har de senaste åren ändå försökt att få stopp på nätförsäljningen av fentanylanalogerna.

– Vi har varit jobbiga och samtliga har stängt ner för tillfället. Men i den här branschen kan man aldrig vara riktigt säker, man kan återuppta försäljningen igen, säger Stewe Alm.

Domen kan få stor betydelse

I dag kommer en dom som kan få stor betydelse för polis och åklagare när det gäller fentanylanaloger. Två män har åtalats för grovt vållande till annans död i åtta fall, efter att ha sålt stora mängder fentanyl-varianter. Om de döms för ansvar så innebär det sannolikt ett permanent stopp för den öppna försäljningen av fentanylanalogerna.

– Det skulle innebära mycket anslag och möjligheter att undanröja vad vi anser är en kriminell verksamhet och som orsakar en massa människors död, säger Stewe Alm till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer