Fentanylanalogerna såldes i nässprayflaskor som skickades med post till beställarna. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Bröder sålde fentanyl, åtta personer dog: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det stora fentanylfallet är en unik rättegång eftersom det är mycket ovanligt att någon åtalas för grovt vållande till annans död genom drogförsäljning. Det här gäller åtta dödsfall.

Åklagaren menar att åtta personer har dött till följd av fentanyl som de två bröderna från Stockholmsområdet har sålt. Så här ska det ha gått till enligt åtalet:

• Bröderna har köpt in varianter av drogen fentanyl i pulver- eller tablettform, så kallade fentanylanaloger, förmodligen från Kina. De har sedan preparerat dem själva och sålt dem vidare som nässpray.

• Nässprayen såldes via en hemsida under 2016. Då klassades inte brödernas fentanylanaloger som hälsofarlig vara eller narkotika, vilket de gör nu.

• Under sommaren och hösten 2016 blir åtta personer förgiftade och dör, efter att ha använt någon av de åtalade brödernas produkter.

• I februari 2018 väcktes åtal mot de två bröderna.

• De åtalas för grovt vållande till annans död, grovt narkotikabrott, alternativt vårdslöshet med narkotika och brott mot lagom om förbud mot vissa hälsofarliga ämnen. Det finns också yrkande på tio miljoner i företagsbot.

• Bröderna anser inte att de gjort något olagligt eftersom deras fentanylanaloger inte var narkotikaklassade vid försäljningstillfället.

• Rättegången startade i april 2018. De två åtalade nekar till brott.

• Dom i Södertörns tingsrätt, 31 maj 2018. Den äldre brodern döms till fängelse i fem och ett halvt år för grovt vållande till annans död i åtta fall, samt bland annat övergrepp i rättssak och vårdslöshet med narkotika. Den yngre brodern döms till ett kortare fängelsestraff, på fyra år.

• Dom i hovrätten, 12 april 2019. Hovrätten fastställer tingsrättens dom men skärper straffet för den äldre brodern från fem och ett halvt till sex års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet