Hör Kajsa Hällje, en av domarna i målet. Foto: Tomas Hallstan/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Män i fentanylmål fälls för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder som sålde varianter av fentanyl via nätet – som åtta personer använde och dog av – fälls för vållande till annans död av Södertörns tingsrätt. Bröderna döms till fem respektive fyra års fängelsestraff.
– Den är så vitt vi vet den första domen av det här slaget i det här landet, säger tillförordnade chefsrådmannen Per Backström.

Den äldre brodern döms till fängelse i fem och ett halvt år för grovt vållande till annans död i åtta fall, samt bland annat övergrepp i rättssak och vårdslöshet med narkotika. Den yngre brodern döms till ett kortare fängelsestraff, på fyra år.

Bröderna ska även betala totalt 1,1 miljoner kronor i skadestånd till de anhöriga, som alla har krävt 60 000 kronor var. Det bolag som bröderna tillsammans drev ska även betala en företagsbot på totalt 8,5 miljoner kronor.

– Målet har varit omfattande komplext och känslofyllt, säger tillförordnade chefsrådmannen Per Backström när han inledde presskonferensen.

Enligt Per Backström är dagens dom väldigt unik.

– Den är så vitt vi vet den första domen av det här slaget i det här landet, säger han.

Har varit oaktsamma och orsakat dödsfall

Bröderna har hela tiden nekat till brott. De anser sig inte ha gjort något olagligt eftersom de aktuella substanserna inte var klassade då försäljningen ägde rum.

Enligt tingsrätten har bröderna varit oaktsamma och orsakat dödsfallen, då de sålde farliga preparat till personer som kunde antas skulle använda dem som missbrukspreparat.

”Det är bevisat att bröderna känt till hur farliga de här substanserna är. Det är också bevisat att de vetat om att köparna har tänkt använda nässprejerna för missbruk. Sammantaget visar det att bröderna har varit oaktsamma och att de orsakat att personerna dött”, säger en av domarna i målet, Kajsa Hällje, i en skriftlig kommentar.

Åtta personer dog av drogerna

Bröderna, som är 24 och 34 år gamla och hemmahörande i Stockholmsområdet, stod åtalade för bland annat grovt vållande till annans död efter att ha sålt varianter av fentanyl, så kallade fentanylanaloger, på internet.

Totalt åtta personer runtom i landet förgiftades och dog av drogerna. Personerna ska ha varit hemmahörande bland annat i Dalarna, Halland och Västernorrland.

Kommer överklaga dom

Enligt den yngre broderns försvaradvokat Jan Freij kommer han att överklaga domen.

– Vi vill ha det prövat i Hovrätten, säger Freij till SVT Nyheter.

Freij menar att 24-åring har intagit en passiv roll i företaget, genom att ha varit brevbärare och inte vetat vilken substans han har sålt tillsammans med sin storebror.

– Han har sagt att han trott att han sålt hälsoprodukter och sportmedel. Han har inte varit inne på företagets hemsida och kollat vad det är de har sålt, säger Freij.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter