Per Karlsson avled till följd av en överdos av fentanyl. Nu hoppas hans pappa Nicko Tapper på en fällande dom. Foto: Privat och SVT

Nickos son dog av fentanyl – hoppas på fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Nicko Tapper från Varberg förlorade sin son Per Karlsson efter att han tagit en överdos av fentanyl. Drogen hade köpts på internet och nu är Pers pappa en av många målsägande i en omfattande rättegång i Stockholm, där två bröder är misstänkta för vållande till annans död genom drogförsäljning.

Per Karlsson, eller Pelle som hans pappa Nicko kallar honom, skulle ha fyllt 40 år i år. Men en kväll i augusti 2016 slutade han att andas efter att ha tagit en överdos av drogen fentanyl.

Han hamnade på sjukhus och fick ett motgift och sedan fick han åka hem igen. Morgonen efter hittades han död i sängen av hans dåvarande flickvän i Halmstad.

– Polisen kom och knackade på hemma hos mig på förmiddagen. Jag sa ”ni behöver inte tala om vad det gäller”, jag förstod direkt, säger Nicko Tapper.

Missbrukade under lång tid

Per hade en lång historik av perioder av drogmissbruk vilket till slut också blev hans död.

– Man var besviken många gånger och tänkte att man skulle säga upp bekantskapen. Men nej, det kan man ju inte göra som pappa, tänkte jag.

– Det var en stress för honom sista tiden att få tag i sina droger, och han mådde inte bra över huvud taget. Han skulle aldrig komma tillbaka till arbetslivet, han var för sjuk för det.

Omfattande rättegång

Pers pappa är nu en av många målsägande i ett omfattande rättsfall där två bröder från Stockholm är misstänkta för att ha vållat åtta personers död genom att ha sålt en variant av drogen fentanyl.

Drogen såldes via internet och eftersom brödernas variant just då inte var narkotikaklassad menar de att de är oskyldiga.

– Det är sorgligt. Jag är ledsen, förbannad och besviken, säger Nicko Tapper.

Nu hoppas han på en fällande dom i tingsrätten.

– Sedan om jag får ersättning för psykiskt lidande är inte det viktigaste utan jag vill bara att det blir en fällande dom och ett prejudikat. Det som är hemskt är att de tjänar pengar på att riskera livet på andra människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.