Efter pandemin skapar Region Skåne eget medicinlager. Foto: Pontus Lundahl/TT

Driftstörning på apotek – gick inte att hämta ut medicin

Uppdaterad
Publicerad

En driftstörning drabbade samtliga apotek i Sverige och gjorde det omöjligt att hämta ut receptbelagda läkemedel. Först vid 16-tiden var problemen lösta och systemet i drift igen.

Problemen med e-recepttjänsterna uppstod vid 14-tiden på lördagen det dröjde mer än en timme innan apoteken åter kunde expediera läkemedel till sina kunder. Felet berodde på ett problem som uppstod då E-hälsomyndighetens driftleverantör skulle uppdatera systemet.

Vid 16-tiden meddelade myndihgeten att problemen var lösta.

E-hälsomyndigheten är ansvarig för den nationella läkemedelslistan -  den informationskälla som ska ge patienten själv, vården, omsorgen samt apoteken tillgång till samma information om recept och uthämtade läkemedel på individnivå.

Alla regioner är dock inte uppkopplade till det registret ännu, vilket enligt e-hälsomyndigheten betyder att vården inte blev direkt påverkad av dagens driftstörningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.