Drömhästen blev en dyr mardröm: ”Det var som ett slag i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Lindroths dressyrplaner kraschade när nya hästen som fått okej på besiktningen visade sig ha stora problem med skador. Nu är Lisa fast med en häst som kostat 300 000 kronor som hon inte kan tävla med som hon hade tänkt.

Bara månader efter köpet av dressyrlöftet Junior fick Lisa Lindroth ett mardrömsbesked hon inte väntat sig. Junior var så skadad att han kanske aldrig kommer kunna tävla i högre klasser. 

–  Det var som ett slag i ansiktet, berättar Lisa Lindroth för SVT:s konsumentredaktion Plus. 

Plus granskar hästaffärer

Klarade besiktningen 

Innan köpet fick Lisa veta att det femåriga svenska varmblodet Junior haft hovbölder och att det opererats bort en benbit ur ena frambenet. Han klarade veterinärbesiktningen utan anmärkning. 

– Jag litade till hundra procent på både säljaren och veterinären. Jag trodde inte att det fanns någonting. Det var ett standardavtal vi skrev på och jag var helt säker på att allt var helt okej med hästen, säger Lisa.  

Men några veckor efter köpet visade en hästtandläkarkontroll att Junior hade vassa hakar på tänderna som skapade sår i munnen. När Junior även fick problem med bakbenet tog Lisa honom till en ny veterinär. Då fick Lisa tillgång till Juniors tidigare journaler. De visade en mer omfattande skadehistorik än vad Lisa förstått. 

Varit halt 

Junior hade förutom kroniska problem med tänderna även artros. Han hade tidigare behandlats för långvarig hälta i ett bakben. Röntgenbilder visade även att Junior har så kallade kissing spines, vilket kan ge smärta och ryggproblem. Lisas veterinär bedömde att Junior kanske aldrig skulle kunna tävla på en svårare nivå. Lisa, som sålt sin tidigare tävlingshäst för att kunna ha råd med Junior, fick en chock.

– Jag blev först väldigt ledsen men sen blir man ju arg och jättebesviken på säljaren, men också på veterinären som inte har meddelat mig om det här. Det var jättejobbigt att höra. 

Rättstvist

Lisa och hennes familj förbereder en stämningsansökan för att få tillbaka sina pengar och säljaren vill inte kommentera under pågående tvist. Säljarens advokat svarar med att hänvisa till köpekontraktet där det står att köparen tagit del av hästens journaler i samband med veterinärbesiktning. 

– Jag skulle aldrig ha köpt en så här skadad häst om jag vetat, och inte för de pengarna, säger Lisa Lindroth.

Se mer av den här historien i Plus i SVT Play (från och med tisdagen den 5 mars kl 13:00)

Här kan du också följa den pågående granskningen om hästköp – och tipsa Plusredaktionens reporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar hästaffärer

Mer i ämnet