Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Piloten upptäcker det genom att hans bild fryser”, säger Ulf Lepp från Försvarsmakten. Se hur försvarets störsändare fungerar. Foto: SVT/Karin Airaksinen

Drönare vid militära skyddsobjekt: Nu ska försvaret ta i med hårdhandskarna

Uppdaterad
Publicerad

För den som planerar att flyga drönare vid militära skyddsobjekt kan det bli problem under kommande år.

– Drönare kommer störas ut, beslagtas och lämnas till polisen, säger Ulf Lepp, som arbetar med skydd mot drönare inom Försvarsmakten.

Det har länge varit ett problem för Försvarsmakten att drönare flyger in vid militära skyddsobjekt och vid övningar.

Trots att det oftast handlar om vanliga privatpersoner, utan onda avsikter, kan det ändå få allvarliga konsekvenser enligt Ulf Lepp. Enligt honom är det stor sannolikhet att informationen från privata drönares kameror hamnar på servrar i ett annat land, kanske där den tillverkats.

– Så du kan alltså omedvetet samla in information åt ett annat land. Det är underrättelseinhämtning och det är det vi vill förhindra.

Del av att lägga pussel

Trots att det finns gott om satellitbilder fyller informationen från drönare en viktig funktion enligt Ulf Lepp.

– Det är en del av att lägga pussel. Det är ett komplement där man kommer mycket närmare objektet, kan se från en annan vinkel och få en helt annan insyn i förråd, lokaler och anläggningar.

Försvarsmakten har under en tid testat olika typer av störsändare mot kommersiella drönare. Nu är testerna klara och utrustningen ska köpas in och placeras ut vid de olika förbanden.

Problemet med drönare är ändå inte löst enligt Ulf Lepp. För försvaret skyddar sina egna anläggningar, men när det kommer till flygplatser och kraftstationer är det andra myndigheter som behöver skaffa utrustning för skydd.

– Det här är ett problem för hela samhället, fler måste ta sitt ansvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.