Det var när drottningens mamma insjuknade i demens som hon bestämde sig för att starta utbildningar för vårdpersonal om sjukdomen. Hon grundade stiftelsen Silviahemmet 1996, och sedan dess har omkring 10 000 personer per år utbildats.
– Det är känslosamt och svårt att leva med anhöriga med demens. Men det blir lättare att hantera när patienten eller den älskade mamman eller pappan inte är så medveten om situationen och undrar vad som händer, säger drottningen i SVT-intervjun.
Allt fler människor blir äldre och då ökar risken att få demens. Varje år insjuknar 25 000 personer. Var femte 85-åring beräknas vara ha en demenssjukdom.
Fakta: Stiftelsen Silviahemmets demensutbildningar
Stiftelsen Silviahemmet främjar forskning och utbildning och i samarbete med Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet bedrivs utbildning av biståndshandläggare, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter och läkare inom demensvården. Silviahemmet certifierar även hela vårdenheter i demensvård.
Demensutbildningarna har väckt intresse utomlands. I Polen och Tyskland har vårdboenden certifierats. Man utbildar även så kallade instruktörer som efter avslutad examen utbildar i Silviahemmets vårdfilosofi i andra länder, som Japan, Kina, Nederländerna och Storbritannien.
Företaget Swedish Care International, SCI, säljer Silviahemmets utbildningar utomlands. SCI har även tagit fram gratisappar på 12 språk med råd om hur man som anhörig eller vårdpersonal kan agera i kontakten med demenssjuka.
Källa: Silviahemmet, SCI
Silviahemmets bästa råd till dig som träffar anhöriga med demens
- Lyssna och försök att leva dig in i den sjukes värld
- Samtala som ni brukar göra. Om personen lever ”i gamla tider”, prata om gamla tider
- Glöm inte att det är en vuxen människa du talar med
- Skratta inte åt den som är dement – men gärna med